Pinchern Amy hittades död i en plastpåse. Foto: Ur polisens förundersökning/SVT

Hunden Amy ströps med spännband – dumpades död i plastpåse

Uppdaterad
Publicerad

I en mobilfilm som filmades på Snapchat ser man hur pinchern Amy stryps med hjälp av ett spännband, medan skratt hörs i bakgrunden. Nu åtalas två personer för djurplågeri efter händelsen.

Det var när polisen utredde den yngre av männen – en 20-åring från Skaraborg – som den hänsynslösa filmen hittades i hans mobiltelefon i appen Snapchat. Där syns hur en hund har ett spännband hårt runt halsen, och hur en person håller i spännbandet så att hunden stryps. Blod syns också rinna längs med hundens kropp, och medan stretar hunden emot hörs skratt i bakgrunden.

I förundersökningen kan man läsa om hur en av de misstänkta männen säger att han tycker att det räcker med kvävandet.

”Hon måste vara död nu bror. Det är omöjligt att hon lever. Det är efterspasmer eller nåt”, säger den ene personen och lägger senare till:

”Hon är garanterat död nu bror. Det är bara själarna som ska bort nu”.

Utredaren blev berörd

Utredaren Claes Vinge vid polisen i Lidköping är den som arbetat mest med fallet. Han reagerade starkt när han såg filmen.

– Det är klart att man blir berörd när man ser en sådan här film. Som polis är man tyvärr van vid att se ganska grova saker, men det är klart jag blev berörd här, säger han.

Hittades död i plastpåse

Hunden, som senare visade sig vara pinchern Amy, hittades död dumpad i en plastpåse. Nu åtalas två av personerna i filmen för djurplågeri. Männen åtalas också för grovt narkotikabrott efter att polisen hittade stora mängder med amfetamin och flera andra narkotikaklassade ämnen.

Båda två nekar till djurplågerianklagelsen, och till narkotikabrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.