Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan egentligen en servicehund hjälpa till med? Se husse Henrik Pedersen förklara i klippet. Foto: SVT

Hundmässan MyDog intog Göteborg – möt servicehunden Solo

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg har under helgen haft tusentals hundar på besök när nordens största hundevenemang MyDog gästade Svenska mässan. SVT Nyheter Väst träffade Solo, en servicehund som hjälper till med det mesta.

– Det är fantasin som sätter gränserna, han hjälper till med nästan allt, säger Solos husse Henrik Pedersen.

Labradoren Solo har utbildats av Svenska service- och signalhundsförbundet. Just Solo är en så kallad servicehund som är tränad att hjälpa husse Henrik Pedersen, som själv är aktiv i organisationen, med en rad olika vardagsbestyr.

– Han hjälper mig till exempel av med strumporna på kvällen, plockar upp saker jag tappar och kan tända och släcka lampor.

Hundar kan varna för epilepsianfall

Organisationen utbildar hundar för flera olika ändamål. För människor med epilepsi eller diabetes kan hundarna tränas att varna när ett anfall närmar sig eller när blodsockret är på väg att bli för lågt eller för högt.

Och för de som har någon neuropsykiatrisk diagnos, som till exempel adhd, finns hundar som lugnar och kan hjälpa till att hålla tider och agera som gosig väckarklocka.

Se mer av Solo och träffa diabeteshunden Kenzo i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.