Jonna Burén från Göteborg är initiativtagare till kampanjen ”Allt ser fint ut” som ska uppmärksamma förlossningsskador, och vilka konsekvenser det får. Foto: SVT/Privat

Hundra kvinnor berättar om sina förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Smärtor vid sex, rädsla för att gå ut och svårigheter med att sitta ner och lyfta tungt. Hundra kvinnor berättar nu öppet om sina upplevelser av förlossningsskador i en ny kampanj på sociala medier.

– Det är så starka berättelser, de går rätt in i hjärtat på mig, säger Jonna Burén som tagit initiativ till kampanjen.

Se initiativtagaren själv berätta om varför hon startade kampanjen, i klippet ovan.

Det var efter att ha sett ett inlägg i en Facebookgrupp för förlossningsskador som Jonna Burén fick idén till sprida kunskapen om förlossningsskador, och vad de får för konsekvenser, till fler människor.

– Det var en tjej som skrev ”varför kan inte vi kvinnor gå ut och visa att vi finns”?

”Det mest privata man kan tänka sig”

Från och med i dag, tisdag, ska hundra kvinnors berättelser om deras liv med förlossningsskador publiceras på Facebook och Instagram, under ett års tid. En kvinna berättar bland annat om ett besök på en djurpark, då hon under en linbanefärd över tigrar och lejon, blivit tvungen att tömma sin handväska och bajsa i den, inför sin famill och sina föräldrar.

– Det är det mest privata man kan tänka sig, toalettvanor och sex och sådana saker, men samtidigt så lider man av det för att man har skadats när man har fött barn, och det är det ju inget pinsamt i. Det är inget som man har gjort fel.

Namnet symboliserar skadorna

Allt ska samlas under hashtagen #alltserfintut (”Allt ser fint ut”) , dels att skadorna inte syns på utsidan, och dels för att det är en fras som många av kvinnorna berättar att de fått höra när de sökt hjälp för sina besvär.

– Tanken är att bryta tabut och att fler ska förstå hur det är att leva med det här, säger Jonna Burén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.