Hundratals i kö till organdonation – fler organ hade kunnat användas med rätt kompetens

Publicerad

Drygt 300 personer står på väntelistan för organdonation på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men fler organ från donatorer hade kunnat användas.

– Problemet ligger i sjukvårdens organisation och i lagtexterna som finns, säger Pia Löwhagen Hendén, donationsansvarig läkare i Västra Götaland.

Enligt Pia Löwhagen Hendén finns det en osäkerhet kring organdonationsprocessen och på en del intensivvårdsavdelningar råder en bristande kunskap och erfarenhet, då det enligt henne kan gå ett par år på vissa sjukhus innan det kommer in någon som kan bli donator.

– Donationsfallen är sällanhändelser och det är väldigt ovanligt att man har en donator på sin avdelning. Det är därför mycket begärt att alla inom intensvården ska kunna en donationsprocess utan och innan, säger Pia Löwhagen Hendén.

Hör i klippet vad de ska göra för att fler ska kunna få nya organ.

Mindre än en halv procent

I Västra Götalands upptagningsområde brukar det i snitt finnas ett 70-tal donatorer per år, och en organdonator kan rädda livet på upp till åtta personer.

För att kunna bli donator måste personen avlida på en intensivvårdsavdelning under mycket speciella omständigheter enligt Pia Löwhagen Hendén och det får inte heller gå för lång tid innan organen omhändertas, annars blir de förstörda.

– Mindre än en halv procent av de som avlider i Sverige avlider på ett sådan sätt, säger hon.

Foto: SVT

Väntelista för organtransplantation på Sahlgrenska:

• Njure: 233 (personer)

• Lever: 48

• Hjärta: 10

• Bukspottskörtel 5

• Lungor 17

Totalt: 313 personer

Källa Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.