Hur gör du för att undvika att sprida kräksjukevirus?

Uppdaterad
Publicerad
Förskolepersonal som SVT Väst har varit i kontakt med larmar om att barn som haft magsjuka ofta kommer tillbaka för tidigt. Det innebär risker för att virus håller sig kvar på förskolor under långa perioder.

SVT rapporterade · Hur gör du för att undvika att sprida kräksjukevirus?

Tack för alla era kommentarer i dag! Det är sannerligen ett ämne som väcker engagemang. Nu stänger vi kommentarsfältet för i dag. Glöm inte att ni kan tipsa oss om nyheter på vast@svt.se.
06.39
På vår förskola är regeln 72 timmar efter sista kräkning. Verkar fungera mycket bra.
07.04
Det här borde vara ett större drev! Vaccination mot kräksjukan går ju inte ännu, men med tips om god hygien och att inte enkelt smitta sig själv genom att peta händerna i sitt ansikte kommer man långt. - En viktig relaterad fråga är om barn ej vaccinerade mot tex mässlingen bör portas från förskolor & skolor (som flera länder nu gör)?
07.17
Jag tvättar händerna ofta och jag ser till att hosta och nysa på ett lämpligt sätt som exempelvis armvecket. Så enkelt, men ändå effektivt.

Att hosta och nysa i händerna eller rakt ut är att be om onödig smittospridning.
07.20
Två ganska märkliga påståenden bland kommentarerna.

48 h inkubationstid gäller vid magsjuka. Varför tvinga föräldrarna att stanna hemma med sina barn ytterligare en dag. Från förskolans håll måste vi kunna ha saklig grund för våra ställningstaganden.

Absolut att det medför en risk att inte vara vaccinerad, men det finns skolplikt i Sverige samt krav på att det ska finnas förskoleplats inom skälig tid för den som begär detta. Här behöver riskerna vägas mot konsekvenserna för det enskilda barnet som antagligen inte själv medverkat i beslut om att inte bli vaccinerad.
07.27
Tvätta händerna med tvål och vatten noga. Tjatat på mina barn om detta i sjukdomstider. 48h hemma efter sista kräkning eller diarrén. Obs!
Förstår mig inte på att Lärare får gå till jobbet när deras barn har kräksjuka.
Man borde isolera problemen hårdare!
07.51
Tvätta händerna - mot virus?
07.51
När mina barn var små var det stora problem med kräksjuka så det var risk för att behöva stänga avdelningen. Men då ombads vårdnadshavare hålla regeln 72 timmar och det hjälpte! Jag tror många lämnar barnen för tidigt. Jag vet också att en del spyr ena dagen och går till jobbet nästa! Ja, man hostar o nyser rakt ut! Vi behöver visa mer hänsyn för andras hälsa! Det gagnar oss alla!

08.20
Att respektera 72 timmar är det enda som funkar. Det ska du räkna efter att du slutat kräkas eller ha diarré. Inte efter att du kräkts första gången.
Kommentar till Erik: 48 h inkubationstid betyder att det är den tid från smittotillfälle till när du blir sjuk. Och efter du inte längre har symptom smittar du längre än du tror.
08.25
Hade upp detta med mina barns pedagoger då mina barn kräktes efter 1-2 dagar där. Vilket resulterades i att båda barnen fick vara hemma i minst 48 timmar. Då barnen bara går 3 dagar i veckan så blev det att vara hemma resten av veckan för båda. förutom att kräka ner allt och smitta vårt spädbarn hemma blir det nästan som en inskolning varje vecka.
08.46
Vad har hänt var inte så för 10 år sedan.
09.00
@Boris
Ja, att tvätta händerna är ett utmärkt sätt att avlägsna virus från dem
09.01
Tvätta händerna även vanligt folk utan barn, på förskolorna är hygienen viktig men tror folk glömmer att tvätta sig när de kommer hem från affärerna mm, tänk alla handtag, korgar mm!
09.02
Finns väl få personer som är så egocentriska (ej egoistiska) som småbarnsföräldrar. Klart de skickar tillbaka sina ungar för tidigt. Deras barn bär väl inte på någon sjuka, och deras jobb är såklart så viktiga att det inte finns tid att vabba!
09.07
Roligt att så många kommenterar! Vad tror ni det är som gör att många föräldrar inte tycks vilja vabba en extra dag?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer