Hyr ut till extremfeministisk grupp

Publicerad

Avdelningen för genusvetenskap på Göteborgs universitet har låtit en extremfeministisk grupp arrangera föreläsningar i universitetets lokaler.

Men nu har prefekten Lisbeth Lewander sett föreningens hemsida och beklagar samarbetet.
– Jag reagerade med stark avsky när jag såg hemsidan. Vi tar bestämt avstånd från framförallt de våldsförhärligande teckningarna på hemsidan, även om jag kan förstå att denna grupp gör det som någon slags missriktad satir.

Göteborgs queerinstitut är en grupp som säger sig arbeta mot den heterosexuella normen. Sedan några år tillbaka arrangerar de bland annat ”heterohatets dag” varje höst i Göteborg. På sin hemsida skriver gruppen att man arbetar med allt från konst till ekonomiskt sabotage:

”Men bara för att man har ett radikalt politiskt perspektiv behöver man ju inte vara sur och arg hela tiden så därför arbetar Queerinstitutet nästan uteslutande med glädjefulla, livsbejakande metoder som främjar kreativitet och njutning, t.ex. politisk satir, gatukonst, ekonomiskt sabotage, kravallträning, konsthantverk och vansinnesdåd.”

Samarbetet mellan Göteborgs queerinstitut och avdelningen för genusvetenskap bestod i två föreläsningar och en serie litteraturseminarium, som avslutades inför sommaren 2010.
– Hade jag läst deras hemsida och deras bloggar då så hade det sannoligt inte blivit något samarbete, säger Lisbeth Lewander.

Hur noga är ni med att ta reda på vad det är för organisationer ni samarbetar med?
– Vi kan ju bara försöka bli ännu mer noggranna, och beklagar det som varit. Den person på institutionen som hade kontakt med Göteborgs queerinstitut hade läst föreningens stadgar, men inte sett hemsidan. Stadgarna såg helt normala ut och innehöll ingen våldsromantik.

Västnytt har talat med Göteborgs Queerinstitut, men de vill inte kommentera konflikten.

Amanda Duregård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer