Nu är hyresförhandlingarna klara i Göteborg. Foto: TT

Hyran höjs med i snitt 4,25 procent för cirka 75 000 hushåll i Göteborg

Publicerad

Nu är hyran klar för 75 000 hushåll hos allmännyttan i Göteborg. Efter förhandlingar höjs hyran i snitt med 4,25 procent från den 1 maj.  

AB Framtidens dotterbolag Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon inledde förhandlingarna med att kräva 6,8 procent i höjning från 1 mars. Nu har parterna kommit fram till en lokal överenskommelse. Den innebär en genomsnittlig höjning av hyrorna i allmännyttan på 4,25 procent.

– Vi är väldigt besvikna på att de kommunala bolagen har krävt så hög hyreshöjning och inte tagit större ansvar i den svåra ekonomiska situationen som nu drabbar många hushåll, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige i ett pressmeddelande.

Får betala höjningen retroaktivt

Avtalet för 2023 berör alla som bor hos Framtidenkoncernens bolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Hyresgästerna kommer att få betala hyreshöjningen för maj och juni retroaktivt.

Summan fördelas ut under hela perioden juli till december, informerar Framtidenkoncernen i sitt pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Elsing oroas för hur hyresgäster ska klara hyreshöjningarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.