Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hyresgäst guidade inbrottsstjuvar i källaren – får bo kvar

Publicerad

En kvinna på Hisingen ska ha släppt in tjuvar i sin källare och guidat dem runt. Hyresvärden fångade kvinnans agerande på övervakningskameran. Trots detta får hyresvärden inte säga upp hyresavtalet enligt hyresnämnden.

En kvinna bosatt på Hisingen i Göteborg ska ha släppt in två inbrottstjuvar i källaren och dessutom gått runt med dem för att leta efter föremål att stjäla, skriver Hem och Hyra.

Hyresvärden vände sig till hyrenämnden för att få rätt att avsluta hyresavtalet, men nämnden gör bedömningen att kvinnans intresse av att få behålla lägenheten större än värdens intresse av att ta tillbaka den.

Får bo kvar

Hyresvärden ska under en längre tid haft problem med hyresgästen, med upprepade störningar, nedskräpning och stöldförsök. På en film från en övervakningskamera i husets källare ses kvinnan släppa in två okända män en en sen kväll. Kvinnan guidar männen runt i källaren och rycker i dörrar för att se om något är öppet.

Hyresnämnden anser att det är bevisat att kvinnan gjort sig skyldig till att ha släppt in tjuvarna och dessutom visat dem runt. Men värden har känt till händelserna under lång tid utan att vidta åtgärder och dessutom skickat två brev om att vidta rättelser efter att kvinnan redan var uppsagd.

Därför gör nämnden bedömningen att kvinnan trots allt ska få bo kvar. Hyresvärden har överklagat beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.