Hyresgästföreningen i västra regionen ska nu utredas. Foto: Helena Landstedt/TT

Hyresgästföreningen i väst förlorar kontrollen – förbundsstyrelsen tar över

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningens förbundsstyrelse tar med omedelbar verkan direkt kontroll över föreningens västra region. ”Allvarliga oegentligheter och överträdelser” med koppling till regionstyrelsen uppges vara orsaken.

”Vi agerar för att säkerställa en säker hantering av regionens resurser”, säger förbundsordförande Marie Linder i ett pressmeddelande. Hon talar också om indikationer på att ”regionstyrelsen saknar kontroll över regionen”.

Enligt pressmeddelandet ska förbundsledningen nu göra en utredning av händelserna i västra regionen, som har cirka 73 000 medlemmar.

Både stöd och kritik

Flera medier har rapporterat om en politisk strid i hyresgästernas västra region. Enligt Hyresgästföreningens egen tidning, Hem & Hyra, är bakgrunden att regionordföranden Kristofer Lundberg även är aktiv inom Rättvisepartiet Socialisterna. Lundberg får både stöd och kritik av olika förtroendevalda i regionen, enligt tidningen.

Förbundsstyrelsen uppmanar nu Lundberg att ta en ”timeout” medan utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.