Flera av brotten som mannen anklagas för ska ha skett på en mottagning i Stockholm. (Bilden på mottagningen är en arkivbild) Foto: TT

I dag startar rättegången mot sexbrottsmisstänkt läkare

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleddes rättegången mot den läkare som misstänks för flera fall av sexualbrott mot barn. Bland åtalspunkterna finns grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Det var i december förra året som läkaren greps efter att föräldrar slagit larm till en vårdinrättning där mannen jobbade. Därefter följde en omfattande utredning om en rad misstänkta sexualbrott.

På torsdagen inleddes rättegången mot den läkare som varit verksam på bland annat Skaraborgs sjukhus i Skövde. Totalt står 52 barn och 18 vuxna som målsägande i de fallen som den sexbrottsmisstänkte läkaren misstänks för.

Var verksam på flera sjukhus i landet

Många av de misstänkta brotten ska ha skett vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Men vid de allra flesta brotten har åklagaren bara skrivit ”Sverige” som brottsplats, vilket förklaras av att han också varit verksam i en digital läkartjänst där man söker vård via sin telefon.

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017. Läkaren nekar till anklagelserna, men förnekar inte att det är han som har filmat händelserna.

Undersöktes av läkare

Åklagare Ann Lidén har tidigare sagt att det går att se vissa mönster i fallen och på en presskonferens beskrev hon en form av typfall.

– Man kan säga att ett barn har sökt vård tillsammans med sin förälder på grund av en relativt vanlig åkomma, som ont i halsen, utslag, feber eller liknande, sa hon då.

Hon berättade även att barnet sedan undersökts av läkaren och att han då påtalat att även underlivet var tvunget att kontrolleras.

– I vissa fall har då både föräldrar och barn reagerat och ifrågasatt den här underlivsundersökningen, men oftare har det accepterats, sa Ann Lidén då.

Rättegången förväntas pågå hela hösten fram till jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.