Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Linde, ordförande Hyresgästföreningen, som bekymras över utvecklingen. Foto: SVT

I Härryda har hyrorna ökat mest i Storgöteborg

Publicerad

De senaste sex åren har det blivit allt dyrare att bo i hyresrätt i Härryda. Här har snitthyran ökat med nära 30 procent. Något som förvånar den lokala Hyresgästföreningen.

– Jag hade inte väntat mig det, säger Jan Linde, ordförande för Hyresgästföreningen Härryda.

Hör vad som bekymrar Hyresgästföreningen i klippet ovan.

Det är tidningen Hem och hyra som kartlagt hyresutvecklingen i 13 kommuner i Storgöteborg. I Härryda har snitthyran de senaste sex åren ökat med 28,5 procent. Det är mest av de kommuner som tidningen tittat på.

Näst efter Härryda på listan kommer Varberg med 26 procent, följt av Öckerö på 24,5 procent. I Göteborg har snitthyran ökat med 15,4 procent.

Det finns flera saker som påverkar hyrorna. Det handlar om den årliga hyresökningen, samt standardhöjande renoveringar och nyproduktion av lägenheter.

”Varit väldigt aktiva”

Peter Granstedt är vd för det kommunala bostadsbolaget Förbo. De senaste sex åren har bolaget byggt 157 nya lägenheter i Härryda.

– Vi har varit väldigt aktiva med nyproduktion i Härryda kommun. När man producerar nya lägenheter så är hyresnivån den dubbla jämfört med äldre lägenheter. Ju mer framgångsrik man är med att öka på med nya lägenheter desto större blir påverkan på den totala hyresnivån.

Förbo ägs tillsammans av Härryda, Kungälv och Lerums kommun samt Mölndals stad.

Totalt bor drygt 5 900 hushåll i Förbos fastigheter.

I Härryda har Förbo totalt 2 230 lägenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.