Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här blir Volvo först i världen med serietillverkade tunga ellastbilar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startade Volvo Lastvagnar den första globala serieproduktionen av tunga elektriska lastbilar i sin fabrik i Tuve i Göteborg.

– Det är jätteviktigt för oss att leda utvecklingen, till 2040 ska vi ha 100 procent elektrifierade fordon, säger Roger Alm, vd på Volvo Lastvagnar.

En milstolpe för Volvo och branschen, det menar VD Roger Alm när Volvo Lastvagnar i Tuve i Göteborg, när biltillverkaren blir först i världen med att dra igång sin serietillverkning av tunga eldrivna lastbilar.

Elpriset påverkar inte

Den senaste tidens skenande elpriser har gjort att det blivit betydligt dyrare att köra eldrivet, men det är inget som ska påverka utvecklingen för Volvos del.

– Att forsätta med diesel långsiktigt, det är ingen lösning, säger Roger Alm.

”Vi levererar det vi står för”

Batteribranschen har vid flera tillfällen fått kritik för att framställningen av batterier inte bedrivits på ett hållbart sätt. Dels med avseende på klimatet, dels då brytningen av kobolt i vissa gruvor inneburit arbetsförhållanden som strider mot mänskliga rättigheter. Volvo säger sig dock ha säkerställt att så inte är fallet med deras batterier.

– Vi säkerställer det genom att jobba med hållbarhet och jobba mot våra leverantörer på det sättet att vi kan leverera det vi står för, säger Roger Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.