Nyöppnande för Röhsska

Publicerad

Det var Göteborgs kulturnämnd som 2016 beslutade att stänga Röhsska museet efter en ohållbar kombination av ett hus i dåligt skick och en arbetsplats med dålig stämning. Men på lördagen var det dags att åter öppna dörrarna.

15 miljoner har gått till renoveringen av fastigheten, och nästan ytterligare 5 till att förbättra den psykosociala miljön och ge personal och besökare en nystart. Efter en lång väntan var Inger Svensson en av dem som köade på lördagen.

– Äntligen! Jag har känt mig utestängd. Det har varit starkt symboliskt: ”Röhsska är stängt”. Det har inte känts bra. Jag brukar vara här några gånger per månad.

Vad säger du om alla turer som varit innan stängningen?

– Lite skrämmande tycker jag. Att man inte lyckas få personalen med sig, att det ska bli konflikter. Jag har svårt att se det i en kulturmiljö, säger Inger Svensson.

”Fantastisk öppning”

Henrik Sputnes var också glad att återvända till Röhsska.

– Fantastisk öppning med utställningarna idag! Jag tror att det kommer att bli alldeles utmärkt med en ny ledning och den nya chefen verkar oerhört kompetent, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer