TVT kallas det klassiska ingreppet mot urinläckage. O-metoderna tillkom för att minska risken för skador på urinblåsan, men har i stället en ökad risk för kronisk smärta i ljumskar och ben.
Det är en av orsakerna till att Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm sedan flera år tillbaka väljer bort den.
– Det kom forskning som visade att O-metoderna inte hade bättre effekt än den klassiska TVT:n och dessutom var det ett relativt högt antal kvinnor som fick smärtor, säger Emilia Rotstein, överläkare.
I Storbritannien finns restriktioner mot alla metoderna. Men O-metoden är särskilt undantagen och får enbart erbjudas under speciella omständigheter.
Här kan du se vilka metoder ditt sjukhus tillämpar.
Diskussionen om biverkningar splittrar kåren
Den svenska läkarkåren är splittrad och båda sidor hänvisar till forskning.
SVT har pratat med flera gynekologer som påverkats i val av metod efter att ha träffat patienter med kronisk ljumsksmärta. Plastbandet läggs vid O-metoderna i en muskel och är därför svårt att ta bort, ibland omöjligt.
– Min uppfattning har varit att det räcker med en på tusen för att det ska vara en dålig metod, om det finns en annan metod med motsvarande resultat. Har man aldrig träffat en person med svår rörelserelaterad smärta för att man har ett band i en muskel, då tycker man inte så här, säger Eva Uustal, överläkare på Linköpings universitetssjukhus, som även de bara utför TVT.
Bestämmer ihop med patienten
Kliniken Akleja gjorde förra året 350 O-metodsingrepp, flest i Sverige. Akleja har avböjt en tv-intervju men skriver i mejl att metoderna har olika risker och att man ihop med patienten bestämmer vilken som passar bäst.
En erfaren gynekolog som inte vill ha med sitt namn i den här granskningen är kritisk till att O-metoder utförs:
– Det görs fortfarande väldigt mycket TVT-O för det är enklare. Man behöver inte göra cystoskopi. Det gör man alltid vid TVT. Då tittar man in i blåsan efter operation och då tycker många som jobbar privat att det tar för mycket tid.
Akleja däremot skriver att TOT, som de oftast gör, inte är mer kostnadseffektiv på deras klinik, jämfört med TVT.
Svenska föreningen för obstetrik och gynekologi avråder inte från TVT-O: ”Om det visar sig att nackdelarna med O-metoderna överväger ändrar vi våra rekommendationer, men där är vi inte”, skriver de i mejl.