Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föräldrar och elever i Borås har oroats över nedskärningarna på skolan. Foto: SVT

Ilska över planerade skolbesparingar i Borås

Publicerad

När Borås skolor skulle spara 25 miljoner kronor väckte det ilska och oro bland föräldrar och elever. Flera föräldrar med barn på Asklandaskolan protesterade till kommunen. I tisdagseftermiddag kom beskedet att kommunen skjuter till 21 miljoner kronor extra till grundskolorna.

I klippet ovan berättar föräldrar och elever om den oron som sparförslagen skapat

”Förbannad, arg, ledsen”. ”Barnen kommer bli lidande”. ” Lyssna på vad era väljare skriker”. Sparförslagen i Borås skolor har väckt starka känslor. En ovanligt stor mängd arga brev har till skrivits till Borås stad. Flera brev kommer från föräldrar med elever på Asklandaskolan.

Asklandaskolan ligger i Fristad, ungefär 15 kilometer norr om Borås. På skolan går runt 280 elever från förskoleklass upp till sexan. Skolan är en av skolorna som planerat för besparingar, för Askandaskolan handlar det om 1,4 miljoner kronor.

Beskedet från politikerna

Totalt behövde grundskolorna i Borås Stad spara 25 miljoner kronor. På fyra av fem kommunala skolor har sparåtgärder planerats.

Ulf Olsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Borås. På tisdagseftermiddagen kom beskedet att 21 miljoner kronor extra ska tillföras grundskolenämnden.

– Det är en bred överenskommelse mellan sju partier. Nu har vi fått bra prognoser för skatteutvecklingen och nu kan vi göra de långsiktiga satsningarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer