Polisen ger sina tips för att skydda sig mot inbrott. Foto: TT

Inbrottsvåg i Skaraborg

Publicerad

Under lördagen rapporterades tre villainbrott i Skara. Oscar Svantesson kommunpolis i Skara och Götene konstaterar att ett inbrott kommer sällan ensam.

De tre villorna i Skara som fick inbrott under lördagen ligger alla inom några hundra meter från varandra.

– Det svårt att jobba förebyggande mot inbrott, säger kommunpolisen Oscar Svantesson. Det klassiska man kan göra är att ha en grannsamverkan och bra kontakt mellan grannarna.

Oscar Svantessons säger att inbrott ofta kommer i vågor, men att det inte är ovanligt mycket i Götene och Skara just nu. Inbrott är ofta svåra att utreda och som sagt svårt att för polisen att förebygga. Men det finns en del privatpersoner kan göra för att skydda sig.

– Lås dörren, ha lampor på timers och som sagt: god kontakt med grannarna. Och att ha någon som skottar och klipper gräset om man är borta, men det är ju inget som är aktuellt just nu.

Flera inbrott i närheten

Till P4 Skaraborg säger polisen att det kan vara någon typ av stöldliga som ligger bakom inbrottsvågen. Utöver de tre villorna i området Hinsbo i Skara så har även kolonistugor, sommarhus och en husvagn fått inbrott runt om i Skaraborgstrakten under helgen.

Helgens förundersökningsledare Pontus Svensson har nu lämnat över ärendena med de tre villainbrotten till utredningsledare. Inbrotten klassas i nuläget som grov stöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.