I södra Härryda har en grannkonflikt blossat upp. Det handlar om den stora mängden massor som dumpats på en av grannarnas gård. Klicka på klippet ovan för att höra mer. Foto: SVT

Bitter grannfejd i Härryda – i spåren av Göteborgs byggkaos: ”Ett rent helvete”

Uppdaterad
Publicerad

I södra Härryda utanför Göteborg har en lång och infekterad grannfejd blossat upp. En konflikt som handlar om den stora mängden schaktmassor som grävts upp från byggprojekt i Göteborg och en svårlöst juridisk process.

Klicka på klippet ovan för att höra båda sidor av den bittra grannfejden.

På ena sidan finns Pontus Gustavsson som utan miljötillstånd har tagit emot stora mängder massor i syfte att bygga en hästanläggning. På andra sidan finns grannarna Lisa och Anders Andersson som hävdar att det drabbat dem på olika sätt.

En tredje part i historien är Harry Agerblom, som hanterar byggmassorna genom sitt företag Deponi AB.

Det handlar alltså om massor bestående av jord, berg och lera som grävs upp från byggprojekt i Göteborg. Inom byggbranschen kallas det även för schaktmassor, eller överfallsmassor.

Storbråk mellan grannar

Under de senaste åren har flödena av massorna ökat kraftigt, bland annat i samband med Trafikverkets bygge av Västlänken. I Härryda har detta alltså lett till ett storbråk mellan grannar och en långdragen juridisk process.

– Det har varit ett rent helvete, vi vill bara ha lugn och ro, säger Pontus Gustavsson, som tagit emot massorna.

– Det är horribelt, att det inte har blivit stoppat, säger Lisa Karlsson, som bor bara några stenkast därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.