I vintras slog vaccinet fel. Nu breddar man vaccinet för att få utökat skydd i vinter. Foto: TT

Influensavaccin för svagt – vården stärker upp

Uppdaterad
Publicerad

Vintern är långt borta. Men Världshälsoorganisationen (WHO) har redan bedömt vilka influensastammar som kommer att dominera under nästkommande vinter – och förra gången hade de fel.

– Hade man haft rätt vaccin så hade de som vaccinerat sig haft ännu bättre skydd, säger Gunilla Ockborn, smittskyddsläkare.

Redan nu beställer man vaccin för att få fram doserna i tid till den kommande vintersäsongen. Under den gånga säsongen visade det sig att WHO:s bedömning var felaktig, och vaccinet fick därför dålig verkan.

– För oss blev det fel, för den influensastam som var i vaccinet var inte den som cirkulerade mest i vårt land, säger Gunilla Ockborn, smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland.

Färre hade blivit sjuka

Gunilla Ockborn förklarar att olika typer av influensa delas in i olika fack, så kallade ”stammar”. Till stammen Influensa A hör svininfluensan och H3N2, och mot dem skyddade det gamla vaccinet väl. Problemet var att det i verkligheten var en annan stam – Influensa B – som härjade som mest i Sverige den gångna vintern.

Och mot det skyddade vaccinet sämre.

– Man räknade med att skyddseffekten ändå var mellan 20 och 30 procent, trots detta. Men hade man haft rätt vaccin så hade de som vaccinerade sig haft ännu bättre skydd. Det hade inneburit att färre av de som valde att vaccinera sig hade blivit sjuka, säger Gunilla Ockborn.

Säkrar nästa vaccin

Inom Influensa B finns det två linjer, förklarar smittskyddsläkaren. Det tidigare vaccinet skyddade bara mot en av linjerna.

– Tidigare har WHO försökt bedöma vilken av linjerna som är mest trolig, och bara skyddat mot den som är mest trolig.

Men nu hade världshälsoorgainsationen fel, vilket innebar att många blev sjuka trots att de var vaccinerade. Därför säkrar man det nästkommande vaccinet.

– Det som det nya vaccinet gör är att det täcker båda Influensa B-linjerna, säger Gunilla Ockborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.