Ing-Britt Lindau från Göteborg lider av diskbråck i nacke och rygg. Hon har fått vänta i två år på operation. Foto: Jonas Dagson/TT/Privat

Ing-Britt: ”Väntan har förstört mitt liv”

Publicerad

Ing-Britt Lindau från Göteborg fick vänta i två år på en operation för diskbråck i nacke och rygg. Under åren har hon blivit allt sämre och nu ska hon opereras för att inte hamna i rullstol.

Ing-Britt Lindau berättar att den första remissen till ortopedin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset skickas den 15 oktober 2015. Under åren som följde skickades tre till. Ändå dröjde det fram till hösten 2017 innan hon fick träffa en ortoped. 

– När vi väl satt där ropade han in en sköterska och sade att prover ska hon göra idag för det här är akut, säger hon.

Problemen har blivit värre

Ing-Britt Lindau berättar att hon i dag har stora smärtor och kramper i benen. Hon har svårt att gå på toa och stora problem med att gå. Under menar också att hennes problem har blivit allt värre under åren hon väntat på att få hjälp.

– Ja, mycket värre. Jag gråter varje dag. Jag kan inte gå ut och promenera, måste ha speciella skor. Jag har kommit in i en depression på grund av detta, det har förstört mitt liv totalt.

Opereras för att inte hamna i rullstol

Nu ska Ing-Britt Lindau opereras men hennes förhoppningar är inte stora. Hon berättar att läkaren meddelat att hon troligen inte kommer att märka någon skillnad men att operationen måste göras för att hon inte ska bli ännu sämre och potentiellt hamna i rullstol. 

Om du hade fått göra operationen tidigare – hade några av dina symptom kunnat motverkas då?

– Min dotter som varit med under hela processen frågade läkaren det och han svarade ja. Han sade att ”det här får vi absolut ta på oss. Två år ska man inte vänta”.

Flera har hört av sig

Efter att SVT Nyheter Väst berättat om Daisy Hilergren som väntat i ett år på att få träffa en läkare har många tittare hört av sig med sina egna upplevelser av väntetider på Sahlgrenska.

Ansvariga för Sahlgrenskas operationskoordinering säger till SVT att frågan om väntetider är oerhört komplex. De ber att få återkomma i ett senare skede för att kunna komplettera med ordentliga faktauppgifter om hur det ser ut för de som väntar på operation.

Sahlgrenska sjukhusets biträdande sjukhusdirektör Göran Matejka kommenterade dock frågan om väntetider i samband med Daisy Hillegrens berättelse. Då förklarade han att delar av problematiken uppkommer med anledning av att behovsprincipen styr där akut sjuka kommer först.

– Men oavsett så måste detta lösas, och vi jobbar intensivt med detta just nu tillsammans med regionen och privata vårdgivare, sade han då till SVT Nyheter Väst.

Har du själv drabbats får du gärna hör av dig till oss via mail: vast@svt.se eller via telefon: 031-83 72 60.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.