Bild från presentationen av Northvolts batterifabrik. Foto: illustration av Grafik

Ingen batterifabrik till Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Mariestad, Skövde och Göteborg hade alla hopp om att få etableringen av Northvolts nya batterifabrik till sig. Nu står det dock klart att det står mellan Västerås och Skellefteå.

– Det är alltid riktigt surt att falla på mållinjen, säger Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson (M).

Från början var 42 kommuner med i kampen. På tisdags morgonen kom beskedet att företaget Northvolt nu valt ut två kommuner att gå vidare med. Det betyder att de Västsvenska kommunerna är ute ur racet, och går miste om en etablering som skulle kunna ge 2.500 jobb. Fabriken ska vara igång 2020.

Enligt företaget är det helhetsbilden som gör att man väljer att gå vidare med Västerås och Skellefteå.

– Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, enligt ett pressmeddelande.

Krävs pengar utifrån

Men etableringen är riskfylld. För att den ska bli verklighet krävs investeringar på ungefär 40 miljarder kronor från bland annat partners och EU. För Mariestad och Skövde, som gått samman för att få fabriken till Skaraborg, var dock fabriken en stor möjlighet. Till slut var det infrastrukturen det föll på.

LÄS MER: Jättefabriken kan hamna i Mariestad

– Utbyggnaden av E20 låg för långt fram, först 2025. Det var för långt till en flygplats med dagliga avgångar och så saknades det en tillräckligt stor djuphamn. Vi har en djuphamn, men inte en tillräckligt stor, säger Katarina Jonsson.

Hur tufft är det att gå miste om den här etableringen?

– Ska man vända på det hade det varit en fantastisk förmån att få vara värd för en nyetablering av den här storleken, men vi har lärt oss mycket på resan och tajtat ihop oss som kommuner. Framöver ska vi jobba mer med hela Skaraborg för att vara attraktiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.