Borås planerar för att nyrekrytera till fältgruppen till hösten. Inför valborg hoppas Monica Svensson på att det kommer att finnas andra vuxna ute på stan. Foto: SVT

Ingen fältgrupp på Valborg

Uppdaterad
Publicerad

Facket är kritiskt till att Borås inte längre har någon fältgrupp som möter ungdomar på stan under en kväll som Valborg.

– Det är under all kritik. Våra ungdomar behöver de här personerna som är ute på kvällar och helger, säger Hasse Brännmar, ordförande för fackförbundet Vision i Borås.

Valborg är en kväll med mycket fylla och det brukar kunna bli stökigt. I Borås brukar fältgruppen ha kontakt med ungdomar på stan. Men så blir det inte i år.

– Det är vissa ungdomar som fältarna har haft koll på. De har haft en lugnande inverkan, säger Tomas Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås.

Kommunen ville pausa

Orsaken till att fältgruppen i Borås inte längre finns är den ansträngda situationen på asylenheten. Då det kom mycket ensamkommande barn blev trycket stort. För att lösa bemanningen på asylenheten ville kommunen pausa fältgruppen. Tanken var att de sex fältsekreterarna för en tid skulle jobba som socialsekretare i stället.

– För att kunna hantera den myndighetsutövning som vi måste göra så fick vi titta på vad det är  vi gör som inte är lagstadgat. Fältverksamheten var en sådan verksamhet, säger Monica Svensson, stadsdelschef för Väster i Borås.

Men att flytta medarbetare gick inte som kommunen tänkt. Medarbetarna i fältgruppen ville jobba förebyggande och inte med myndighetsövning, så de sa upp sig, en efter en. Hasse Brännmar på Vision är kritisk till hur kommunen agerat.

– Man pratade inte med personalen, säger han.

Tvungna att agera

Monica Svensson menar att kommunen var tvungen att agera snabbt med tanke på hur situationen såg ut.

– Det kom en fem, sex barn per dag. Det fanns inte så mycket utrymme till att fundera och tänka, säger hon.

Kommunen planerar för att nyrekrytera till fältgruppen till hösten. Inför valborg hoppas Monica Svensson på att det kommer att finnas andra vuxna ute på stan.

– Det kommer inte att finnas någon vuxen där det står ”Fältet” på ryggen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.