Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sommargäster i behov av hemtjänst får ingen hjälp från Sotenäs kommun i sommar Foto: SVT

Ingen hemtjänst för badgästerna i Smögen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I dag, torsdag, ska Sotenäs kommun fatta ett beslut som innebär att de nekar visstidsboende, som inte är skrivna i kommunen, hemtjänst och annan social omsorg – trots att det är mot socialtjänstlagen.

I klippet ovan hör du Mats Abrahamsson om varför de tänker besluta om att neka hemtjänst till sommargäster.

Varje sommar mångdubblas populationen i Smögen och Sotenäs kommun, när semesterfirare från hela Sverige kommer dit. Det är något som ställer extra krav på den kommunala servicen.

”Speciellt och ansträngt läge”

Nu under Corona-pandemin vidtar därför Sotenäs kommun kontroversiella åtgärder. De väljer att medvetet kringgå socialtjänstlagen och nekar alla sommargäster med behov av hemtjänst att få det.

– Det är ett speciellt och ansträngt läge och vi har inte möjlighet att erbjuda det till andra än våra egna kommuninvånare, som naturligtvis får gå först, säger Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs.

SKR vill se lättnader i lagen

Även Orust kommun har gått samma väg och fattade nyligen ett liknande beslut, vilket P4 Göteborg tidigare berättat om. Detta trots att socialtjänslagen säger att de inte får neka personer social omsorg beroende på var de är skrivna.

Men detta ifrågasätts nu av Sveriges kommuner och regioner, SKR, som har skickat en skrivelse till regeringen där de önskar att se lättnader i lagen under så kallade extraordinära händelser.

Om de får gehör innebär det att kommuner får möjlighet att göra avsteg från lagen och välja att neka visstidsboende social omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet