När höstmörkret faller tungt över Göteborg, och många kanske tycker att det är långt till ljuset och våren, så finns det i varje fall goda förutsättningar för den som vill höja blicken mot stjärnorna.
I snart 90 år har den möjligheten funnits från observatoriet i Slottsskogen i Göteborg. Hit har tusentals besökare, framför allt skolelever, kommit varje år för att lära sig om astronomi och vår plats i universum. Men budgeten har återigen havererat, och sedan höststarten står observatoriet tomt.
Sveriges enda folkobservatorium
Observatoriet som drivs av en förening har valt att stoppa all verksamhet under hösten och vintern, eftersom man inte lyckas få någon finansiering för sin verksamhet. Enligt observatorieföreståndare Katja Lindblom kan man inte söka stöd från kommunen, då endast föreningar som sysslar med kultur, idrott eller socialt arbete kan söka.
– Samtidigt hänvisas vi till att söka föreningsbidrag. Det är ett cirkelresonemang utan logik, säger hon.
Nästan inget politiskt stöd
Martin Wannholt (D), gjorde ett försök, genom att föreslå att när papperstidningen Vårt Göteborg las ned, skulle de insparade pengarna gå till observatoriet, men det blev nej från övriga politiker och ärendet blev nedlagt.
– Jag ger inte upp, säger Katja Lindblom. Just nu går mitt jobb ut på att lösa den finansiella krisen, genom att söka stipendier och ta kontakt med privatpersoner och företag som kanske kan hjälpa oss.
Förhoppningen är att denna gång hitta en långsiktig lösning. Och till våren hoppas föreningen på en nystart.
– Nästa år är ett viktigt astronomiskt år: då har vi 90-årsjubileum för observatoriet, det var 50 år sedan månlandningen och internationella astronomiska unionen fyller 100 år. Så det vill vi självklart vara med på!
Slottsskogsobservatoriet
Göteborgs Stad hävdar att verksamheten, som kostar runt en miljon per år, faller under Västra Götalandsregionens ansvarsområde, medan regionen bollar tillbaka ansvaret till kommunen.