Kartan visar var personer smittats av TBE i Västra Götaland. De gula ringarna anger område där smitta skett under åren 20 162 018. De rödfärgade områdena anger område där smitta skett under åren 1997-2018. Foto: TT/Västra Götalandsregionen

Prognosen: Ingen minskning av TBE-fall

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med de senaste årens rekordhöga antal TBE-fall i ser ut att fortsätta. Under förra året rapporterades det in totalt 385 fall varav 60 i Västra Götaland.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi får lika många fall i år som de två tidigare, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Hittills i år har smittskyddsenheten i Västra Götaland fått in 10 anmälningar om konstaterade TBE fall, fästigburen hjärninflammation.

– Vid samma tid förra året var det nio stycken, så det är likvärdigt, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalands regionen.

Både 2017 och 2018 konstaterades 60 fall av TBE i Västra Götaland, en fördubbling mot tidigare år. Totalt rapporterades det in 385 fall i landet under förra året, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sprider sig i regionen

Inför årets fästingsäsong gick man ut med nya riskområden för TBE-smitta.

Det är i stort sett bara sjuhäradsbygden kring Borås som man inte fått några rapporter kring, men enligt Peter Nolskog är det sannolikt bara en tidsfråga innan smittan finns i hela Västra Götalands län.

De fall som når dem är dessutom de som blivit svårast sjuka. Sannolikt kan många fler ha drabbats, men bara känt av det som en övergående feber, till exempel.

Gynnas av ”svensk sommar”

Det mest gynnsamma för fästingen är en klassisk svensk sommar med värme och regn om vartannat. Så om väderleken håller sig som den varit hittills ser Peter Nolskog en risk att fler personer kan drabbas av smittobärande fästingar.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi får lika många fall i år som de två tidigare, säger han.

Nedan kan du se ett klipp med Oli  Bragason som lever i ständig smärta efter fästingsjukdomen TBE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.