Miljöpartiet röstade för klimatnödläge, det gjorde inte Centerpartiet. Foto: SVT

Därför blir det inget ”klimatnödläge” i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Göteborg röstade under torsdagen nej till att staden skulle utlysa ett klimatnödläge.
– Det var väldigt dåligt för vi hade behövt ett tryck i klimatfrågan, säger Karin Pleijel (MP), gruppledare för Miljöpartiet.
Den styrande majoritetens ledamöter tycker dock precis tvärtom.

 – Jag tror det finns fördelar med att rösta nej, det viktigaste är att vi fokuserar på resultat för miljön och klimatet, säger kommunalrådet Emyly Bönfors (C).

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ stöttade förslaget, ett tag såg det ut som att de skulle få stöd av Demokraterna och därmed en majoritet men Demokraterna duckade och gick ut med ett eget yrkande.

 – Vi är besvikna på alla andra partier, Demokraterna som sa att de stödde men som valde att inte rösta för det. Men redan om en och en halv vecka ligger det en motion i kommunstyrelsen från MP, V och Fi om att klimatet ska in i alla nämnders reglementen, så att även klimatet sätter ramen, inte bara ekonomin, säger Karin Pleijel (MP).

Finns en plan ändå

Även om nu kommunfullmäktige sa nej till att utlysa klimatnödläge så finns det en plan – Fossilfritt Göteborg – som är antagen av kommunfullmäktige och som säger att om Göteborgs ska klara Parisavtalets 1,5 gradersmål så krävs det att, om Göteborgs stad menar allvar, att växthusgasutsläppen minskar med 32 procent per år fram till 2030 då de ska vara nere på noll.

Kan du lova att kommunen kommer att se till att växthusgasutsläppen minskar med 32 procent i år?

– Jag ger inga sådana löften utan jag jobbar på för att vi ska minska utsläppsnivåerna över hela staden, säger Emyly Bönfors (C), kommunalråd Miljö och klimat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer