Köttlöst Way Out West

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan tog den vegetariska maten slut redan vid fyratiden första dagen. I år satsar Way Out West helvegetariskt. Något som orsakar både hurrarop och ilskeutbrott hos besökarna.

I dag börjar årets Way Out West-festival i Göteborg. Nytt för i år är att all mat som serveras till besökarna är vegetarisk. Inget kött finns att köpa på området.

Utanför området sitter Isak och Helge med en hamburgerpåse bredvid sig. De tycker att det skulle ha stått något om maten när de bokade sina biljetter.

Way Out West

Hade du inte köpt någon biljett då?

– Jo. Men... kanske lite billigare, säger Helge.

Isak är inte helt negativ till att testa vegetarisk mat – någon gång måste ju bli den första.

– Det blir säkert intressant.

Båda har i alla fall satt i sig en rejäl hamburgare innan de ger sig in på festivalen.

– Annars står man sig inte en hel dag, säger Helge. I alla fall gör inte jag det.

Över 6000 gillar

Fler än tusen personer har i skrivande stund hyllat eller rasat över restriktionen via WOW:s Facebooksida, och drygt sex tusen personer har gillat manifestet som arrangören lagt ut på Facebook. Enligt arrangörerna handlar matpolicyn inte enbart om miljön:

– Vi som representerar Way Out West kommer från ett alternativt håll, säger Niklas Lundell från Luger.

– Det är viktigt för oss att man ska våga tänka och agera annorlunda, och testa lite nya tankebanor om så bara för en dag.

Kulturnyheterna på WOW

Rebecka Ljung och Cecilia Tiberg från Kulturnyheterna är på Way Out West och bloggar under hela festivalen. Följ dem här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Way Out West

Mer i ämnet