Visa alla (2)

Vakterna struntade i rökförbudet – nu kommer kraven efter Metallica-konserten

Publicerad

Under Metallicas konsert på Nya Ullevi i Göteborg var det flera i publiken som rökte – trots rökförbudet. Nu har miljöförvaltningen fattat beslut om vilka åtgärder arrangörer måste vidta. I framtiden krävs tydliga instruktioner och rutiner för att följa tobakslagens regler.

Miljöförvaltningen besökte konserten i början på veckan för att kontrollera att de ljudnivåer publiken utsätts för inte överskrider Folkhälsomyndighetens riktliinjer samt att tobakslagen efterlevs.

Från den 1 juli gäller det utvidgade rökförbudet som innebär att man inte får röka på bland annat uteserveringar, busshållplatser och idrottsplatser.

Rökförbudet efterlevdes inte

Förbudet gäller även Ullevis konsertområde, men när Metallica spelade på tisdagkvällen efterlevdes inte förbudet, enligt miljöförvaltningen. Det ska ha rökts inom ståplatsområdet och närmast scenen.

– På andra platser, till exempel entré, toaletter och delar av sittplatsläktare har det fungerat bättre. Vi ser också att Got Event är engagerade i frågan och kommer att anstränga sig ytterligare för att tobakslagen ska följas framöver, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Beslutet blev ett föreläggande utan vite, vilket innebär att arenaägaren Got Event måste vidta åtgärder mot rökning även inom ståplatsområdet. Personal och ordningsvakter behöver ha tydliga instruktioner och rutiner om vilka åtgärder som ska vidtas, så att tobakslagens regler efterlevs enligt beslutet.

Ljudnivåerna höll sig inom riktlinjerna

Däremot kommer ingen anmärkning på att den sju år gamla prinsessan Estelle besökte konserten. Miljöförvaltningen slår fast att ljudnivåerna på konserten höll sig inom riktvärdena för en publik där alla är över 13 år.

– På väg ut från konserten fick jag dock kännedom om att ett barn under 13 år varit på konserten och då blir ärendet lite mer komplicerat. Vi har undersökt det rum som barnet befann sig i under konserten och landar i att det rummet inte är en del av publikområdet utan en lokal som Got Event har upplåtit till Live Nation för att arbeta i under förberedelserna inför konserten. Vårt uppdrag är att kontrollera ljudnivåerna på publikområdet, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer