Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Volvos nya jättesatsning i Torslanda se ut när den står klar. Foto: Vivid Vision

Innovationscenter etableras på Hisingen – stort samarbete mellan Volvo och Göteborgs stad

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort stadsutvecklingsprojekt är på gång i Göteborg. Volvo Cars ska etablera ett innovationscenter i Torslanda.

– Göteborg som stad är oerhört central för Volvo Cars utveckling, säger Jim Rowan, vd Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Det var vid lunchtid på onsdagen som det nya samarbetsprojektet offentliggjordes.

Kommunen och bilföretaget ska knyta samman de tre områdena Volvo Torslanda, Campus Lundby och Lindholmen Science Park. Tanken är att det ska leda till att Göteborg blir ännu mer attraktivt för innovation inom fordonsbranschen.

Kollektivtrafik
Första steget är att bygga en innovationsarena som ska stå klar i tid till Volvos 100-årsjubileum 2027. Foto: Vivid Vision

Första etappen i bygget har redan påbörjats och målet är att vara klar 2026. Därefter vill man expandera.

Det är bolagen Vectura fastigheter och Next Step Group som står för investeringen. Initialt rör det sig om 1,5 miljarder kronor och ambitionen är 5 miljarder på sikt.

Hållbara transportlösningar för framtiden

Göteborgs stad ska satsa inom stadsutveckling och kollektivtrafik och Volvo Cars ska arbeta hårdare för att öka det hållbara resandet – inte minst till och från arbetet, enligt ett pressmeddelande.

Målet är att Göteborg ska ha ett utsläppsfritt transportsystem år 2030 och för att bana väg för det ska helt nya typer av transportlösningar testas.

– Det kan handla om att utforska möjligheter med autonom trafik och samspelet mellan olika trafikslag, säger Jonas Eriksson, verksamhetsledare för Gothenburg Green City Zone i ett pressmeddelande.

De står bakom satsningen

Bakom satsningen står Göteborgs stad tillsammans med Volvo Cars i samverkan med stads- och fastighetsutvecklingsföretaget Next Step Group och Vectura Fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet