Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Älvsborgsbron avstängd i stormen

Publicerad

På fredagen slog stormen Helga mot Västkusten med stor kraft. Både Älvsborgsbron och Uddevallabron stängdes av och längs kustremsan uppmättes vindbyar på över 44 meter per sekund.

Stormen Helga började på förmiddagen att ge sig till känna i Västsverige. Hårda vindar gjorde att både Älvsborgsbron i Göteborg och Uddevallabron stängdes. Vid 17-tiden kunde Uddevallabron öppnas igen. Enlligt Trafikverket kommer Älvsborgsbron att kuknna öppnas igen vid 18-tiden.

Hårda vindar uppmättes på flera platser längs kusten. Vid Marstrand mätte vindbyarna över 34 meter per sekund, enligt Sjöfartsverket. Vid 11.30-tiden twittrade Tjörns kommun att man uppmätt vindar på 44 meter per sekund.

Byggnadsställning rasade

Vid tolvtiden på fredagen rasade en byggnadsställning vid Smörslottsgatan i Björkekärr i Göteborg. Räddningstjänsten hade då också minst sju rapporter om lösa föremål som fallit ner på grund av den hårda vinden. Dessutom var de på plats vid Rio rio, dansbåten i centrala Göteborg, som hade lossnat från sina förtöjningar.

– Vi har ett antal insatser på gång, säger Jan Karlsson hos räddningstjänsten.

Västtrafik ställer in turer

Flera hållplatser i Göteborgs södra skärgård är indragna på grund av stormen. Det gäller till exempel hållplats Vargö och Brännö Husvik.

Västtrafik har också bytt ut flera av båtarna till ”annan fordonstyp” på grund av rådande väderlek.

Färjan till Bohus-Malmön stängdes också av fram till klockan 13 på fredagen.

Avstängda tågbanor

Trafikverket berättar att Norra bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad är avstängd på grund av stormen. Stoppet kommer kvarstå till klockan 16 på fredagen.

Även Kinnekullebanan mellan Håkanstorp och Gårdsjö kommer stoppas mellan klockan 10 och 17, liksom Älvsborgsbanan mellan Öxnered och Herrljunga.

Västra stambanan mellan Skövde och Stockholm stängdes vid 16.30-tiden i båda riktningarna på grund av stormen , men beräknas öppnas igen vid 18.30-tiden.

”Dropparna gör ont”

SVT Nyheters reporter Lisa Johansson var på fredagen på plats ute vid vattnet i Uddevalla.

– Det blåser betydligt mer nu än för några timmar sedan. Det slår mig hur hårt de här dropparna slår mot ansiktet, hur ont det gör, säger hon.

Hon berättar att det är relativt folktomt ute, på det promenadstråk vid vattnet i Uddevalla som normalt är fullt av människor.

”Risk för skador på byggnader”

Uddevalla kommun informerar på sin hemsida om stormen:

”Klass 2-varningen innebär att det kan bli skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Det kan också bli större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.”

Julstadens invigning ställs in

Det skulle blivit körsång och eldshow på en scen i Bältesspännarparken i Göteborg klockan 17 på fredagen, som invigning av Julstaden Göteborg. Men stormen ställer till det.

– SMHI varnar för stormbyar på uppemot 30 sekundmeter. Då blir det omöjligt att förbereda kvällens program. Vi skulle ha byggt scen och annat under dagen idag, säger Stefan Gadd, presschef Göteborg & co.

– Det är ju väldigt, väldigt tråkigt.

Julstaden Göteborg innebär bland annat att stora delar av staden tänds upp med lampor och ljusinstallationer på fasader och gator.

Vägar blockerade

Ett flertal mindre vägar blockerades i Västra Götaland vid lunchtid på fredagen, exempelvis väg 650. Avfarten till en rasplats vid Bodarnamotet var också blockerad av ett nedfallet träd.

Svårt landa på Landvetter

Enligt Swedavia har fyra landningar på Landvetter på grund av vinden fått dirigeras om till andra flygplatser under eftermiddagen. Det handlar om flighter från Istanbul, Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm som inte kunna landa i Göteborg utan fått flyga vidare till Kastrup i Köpenhamn respektive Arlanda.

Har du bilder från stormen?

Visa

Skicka in bilder till vast@svt.se. Har du drabbats av stormen och vill berätta om det? Ring 031-837260.

Tågtrafiken är under fredagen inställd på följande sträckor i Västra Götaland (källa: Trafikverket)

Göteborg-Uddevalla

Uddevalla-Strömstad

Göteborg – Mariestad

Borås-Herrljunga

Borås-Varberg

Håkantorp-Borås

Håkantorp-Gårdsjö

Västra stambanan Skövde-Stockholm avstängd 16.30 – 18.30 i båda riktningarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Helga

Mer i ämnet