default_caption Foto: SVT

Kommunen trodde på långsiktigt ägande i Bergsjön

Uppdaterad
Publicerad

Det var det kommunala fastighetsbolaget Förvaltnings AB Framtiden som sålde husen på Zenitgatan i Bergsjön 1998 till ett  privat bolag. Owe Nilsson är ordförande för AB Framtiden och han tycker inte att varken han eller kommunens övriga politiker har något ansvar för att husen vanskötts efter försäljningen.

När Västnytts reporter visar reportagen om fastighetsbolaget Bovista och hur deras hyresgäster i Bergsjön har det med droppande rör och insekter på golvet så blir Owe Nilsson upprörd.

– Det är beklämmande när man ser de här bilderna , det är riktigt bedrövligt. Men ansvaret för de här fastigheterna ligger  helt hos ägaren, det privata fastighetsbolaget. När vi sålde fastigheterna för 14 år sen var de i ett helt annat skick än idag, säger han.

Miljonprogrammet förfaller

Lång period av misskötsel

Under de 14 åren har husen vanvårdats av fyra olika ägare som sålt och tagit hem vinsterna utan att satsa många kronor på underhållet,  och om inte kommun eller stat ingriper är risken stor att  förslumningen fortsätter.

– När vi gjorde affären var intentionen att det skulle vara ett långsiktigt ägande och att man skulle delta i de  upprustningsprogram som fanns i Bergsjön på den tiden, och det har man tydligen frångått helt, och det gör mig mycket besviken.

Tvångsförvaltning kan bli aktuell

Till slut återstår bara tvångsförvaltning som stat eller kommun kan begära hos hyresnämnden när ägaren misskött fastigheten en längre tid.

Men Owe Nilsson vill inte uttala sig om tvångsförvaltning är aktuell när det gäller Bovistas fastigheter i Bergsjön.

– Det är de myndigheter eller förvaltningar som finns i kommunen som får göra den bedömningen, det är jag ej rätt man uttala mig om, säger Owe Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet förfaller

Mer i ämnet