Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En fara är att den rektor som tillsätts inte har det förtroende som man skulle önska, säger Eric Hanse, professor vid Sahlgrenska akademin. Foto: SVT

Kritik mot rekrytering av ny rektor vid Göteborgs universitet

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till styrelsen för Göteborgs universitet riktar lärarrepresentanter hård kritik mot den pågående rekryteringen av en ny rektor. Processen beskrivs som ”grumlig och oklar” och representanterna kräver att den görs om från början.

Brevet är undertecknat av tretton lärarrepresentanter från Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten. Kritiken handlar om att universitetsstyrelsen inte har offentliggjort namnen på samtliga personer som sökt tjänsten, utan istället presenterat tre slutkandidater.

– Vi tycker att de är kvalificerade, men vi är inte alls säkra på att de är de mest kvalificerade. Vi vet inte hur de har valts ut och vilka som har valts bort, säger Eric Hanse, professor vid Sahlgrenska akademin och en av undertecknarna.

Inte förtroende

De tretton personer som undertecknat brevet är en del av den så kallade hörandeförsamlingen som har rätt att yttra sig och ge råd till styrelsen innan denna lämnar förslag på rektor till regeringen. Undertecknarna av brevet menar att bristen på öppenhet kan få negativa konsekvenser och skriver att agerandet ”undergräver helt vårt förtroende”.

– En fara är att den rektor som tillsätts inte har det förtroende som man skulle önska, säger Eric Hanse.

Kommer ni inte ha förtroende för den blivande rektorn?

– Nej, det är ju risk för det.

”Inga kommentarer”

Styrelsen för Göteborgs universitet kommer att ha ett extrainsatt möte på måndag med anledning av brevet från lärarrepresentanterna, enligt styrelsens sekreterare. Ordföranden Peter Larsson, säger till SVT Nyheter Väst att han inte vill medverka i någon intervju.

– Jag har inga kommentarer förrän processen är avslutad, säger Peter Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.