Det kommunala Utvecklingsbolagets första åtgärd när de fick börja investera i företag igen var att köpa aktier för två miljoner kronor i bränsletankstillverkaren Techroi Fuel Systems. En av de drivande bakom affären var Utvecklingsbolagets ordförande Bengt Larsson. Samtidigt som han arbetade för att Utvecklingsbolaget skulle investera i Techroi, erbjöd de honom posten som deras ordförande också. Men han ser ingen konflikt i att sitta som ordförande i det kommunala bolag som investerar skattemedel i Techroi, och samtidigt bli ordförande för företaget.
– Jag har inga ägarintressen i bolaget och jag har varit ordförande i tidigare bolag som vi ha lånat ut pengar till, inte minst för att bevaka utvecklingsbolagets och kommunens intressen, säger Bengt Larsson
Men de betalar väl ut lön till dig också, det är ju ett företag som du har ett intresse av att det går bra för?
– Ja, lön är lite mycket sagt i sådana här sammanhang. Det är symboliska summor.
Politikerna visste att Bengt Larsson erbjudits ordförandeposten innan de fattade beslut om kommunen skulle ta upp riskkapitalverksamheten igen. Men ingen höjde rösten då och i början av oktober röstade en bred majoritet ja till verksamheten. Bara vänstern och moderaterna röstade nej.
– Enligt mig är det ganska uppenbart att han sitter på två stolar, och man bör kanske ställa sig frågan om det är lämpligt eller inte, säger Therese Karlsson (M).
Och kommunledningen ser inte heller något problem med att Bengt Larsson sitter på båda ordförandestolarna. Men professorn Olle Lundin, som tidigare har varit kritisk mot Bengtsfors riskkapitalverksamhet, är inte lika säker på att det är så lämplig.
– Om han i egenskap av ordförande för mottagande bolag får någon typ av ekonomisk vinning genom de här pengarna från kommunen, då är det en jävssituation och då är det rättsvidrigt, säger han.
Olle Lundin är inte den ende som ser snett på kommunens lån till Techroi. Kommunfullmäktiges beslut att återuppta riskkapitalverksamheten har överklagats av invånare i kommunen. Något som kommunen förväntat sig, och kanske var det därför Utvecklingsbolaget agerade så snabbt. Redan dagen efter kommunfullmäktiges beslut fördes pengarna över från kommunens konto, till Techroi Fuel Systems. Vilket innebär att även om de som överklagat får rätt, och kommunen inte tillåts bedriva utlåningsverksamhet, är pengarna nu i Techrois händer.
– Här, skulle jag tro, är man medveten om att man rör sig i det uppenbart lagstridiga området, så är avtalet redan ingånget så kommer det sannolikt att stå sig. Det enda förvaltningsdomstolen gör är att upphäva beslutet som är överklagat, men i övrigt händer ingenting, säger Olle Lundin.
Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) säger att han gärna hade sett att utvecklingsbolaget väntat med avtalet tills överklagningsperioden var över, och tror att styrelsen kan få stå till svars om kommunen blir fälld.
– Styrelsen har ju gjort bedömningen att man ville betala ut de här pengarna, och det är en risk styrelsen får ta för jag kan mycket väl tänka mig att kommunfullmäktige skulle uppmana styrelsen att avgå om det blir så här. Det är nog det konsekvens det får, säger han.
– Det är ett ganska vanligt förfaringssätt i kommuner när man är ganska säker på att man gör olagliga saker. Man gör det väldigt snabbt och avslutar det hela med ett civilrättsligt avtal, och så är saken biff. Oavsett vad domstolarna kommer fram till i efterhand, säger Olle Lundin.