Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alice Forslin, lagkamrat i Backatorp IF och Stella Ollsson, lagkapten för Backatorp IF Foto: SVT/Hanna Aqvilin

Invigning av Gothia Cup: Tusentals besökare från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen invigs världen största fotbollsturnering för unga i Göteborg. Lag från 71 länder medverkar och först ut att spela var Backatorp IF mot Mexiko.

– Det känns jätteroligt att få vara med om världens största ungdomsturnering, det är en möjlighet som inte många får, säger Stella Olsson, lagkapten för Backatorp IF.

Nära 2000 lag samlas i Göteborg, Alingsås, Mölndal och i Kungsbacka för att i en vecka spela i årets Gothia Cup, det är rekordmånga för ungdomsturneringen. För att kunna husera alla spelare och besökare har evenemanget vänt sig till skolor i bland annat Alingsås där flera av spelarna nu ska sova. De har även byggt ut området Heden så att allt fler åskådare ska få plats.

– Det har varit en utmaning att lyckas hitta sovplatser till allihop men vi har lyckats och det har varit en rolig utmaning, säger Anders Albertsson, evenemangschef Gothia Cup.

Hundratals lag som spelar

Varje dag spelar hundratals lag från olika länder mot varandra i hopp om att komma till final och slutligen vinna. Dagens match mot Mexiko var tuff enligt lagkaptenen Stella Olsson, men lagkamraten Alice Forslin tror ändå veckan kommer att vara rolig.

– Jag ser fram emot att utvecklas och se hur andra lag spelar och förhoppningsvis ta med sig något från dem, säger hon.

I klippet hör du spelarna Stella Olsson och Alice Forslin berätta om sina förväntningnar på turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.