Isak höll igång Ellens hjärta i väntan på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan drabbades Ellen Weidow i Mölnlycke av ett hjärtstopp. Att hon snabbt fick hjälp av SMS-livräddare kan ha räddat hennes liv.

Det var tidig morgon. Ellen Weidow var hemma med sin man i Mölnlycke och var i färd med att hjälpa sin treåriga dotter att borsta tänderna när hon plötsligt kände att något var fel.

– Jag satte mig ner och vaggade och mådde väldigt dåligt. Min man frågade hur det var med mig och om han skulle ringa ambulans och jag sa: ring! ring!

Ellens man lämnade badrummet för att hämta telefonen och när han kom tillbaka hade Ellen kollapsat och låg medvetslös på golvet vid dotterns fötter.

Larmet gick

Samtidigt, inte långt därifrån, låg Isak Wessman i sin säng och fördrev tiden med sin mobiltelefon när den plötsligt började tjuta.

– Jag hade nästan glömt bort att jag hade SMS-livräddarappen så det tog ett tag innan jag förstod att det var allvar, säger han.

Han kastade på sig kläderna, sprang iväg och höll samtidigt ögonen på sin mobil för att se vart han skulle ta sig. Han var medveten om att varje sekund räknades och när han fick syn på en man som lämnade av sitt barn på dagis fattade han ett beslut.

– Det är fel att säga att jag kapade hans bil men jag frågade om han kunde köra mig till ett hjärtstopp, och det kunde han.

Utförde hjärt- och lungräddning

Ellens man Jonathan hade lärt sig hjärt- och lungräddning i sin ungdom och kämpade efter bästa förmåga att massera sin hustrus hjärta. När Isak kom fram till huset kunde han direkt avlösa Jonathan samtidigt som han hade 112 i högtalartelefon bredvid sig.

Kort efter kom ytterligare en sms-livräddare, därefter räddningstjänsten och sist ambulans. Ellens hjärta hade då inte kunnat slå på egen hand på 15 minuter.

Ellen hade tre månader tidigare genomgått en hjärtoperation. Operationen hade gått bra men hjärtstoppet orsakades troligtvis av flimmer och eventuell ärrvävnad.

Efter omständigheterna klarade hon sig bra men har på grund av syrebristen i hjärnan drabbats av svår hjärntrötthet och har svårigheter med starka ljud- och synintryck och att koncentrera sig. Det har varit en lång resa tillbaka men hon siktar på att snart börjar arbeta igen.

Fick träffa sina SMS-livräddare

Isak räknade inte med att få veta hur det hade gått för Ellen och om hans insats hade gjort någon skillnad. Men bara några veckor efter att Ellen kommit hem från sjukhuset bjöd hon hem sina två sms-livräddare.

– Det var väldigt starkt att träffa de här två killarna som kom och hjälpte min man med hjärt- och lungräddning. Jag är så oerhört tacksam att de ställer upp för andra på det här sättet och har hjälpt mig tillbaka i livet igen.

– Det var då det slog mig. Det här är något jag har fått vara med och bibehålla, och se till att det får fortsätta finnas, säger Isak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.