Hedens framtid har diskuterats länge inom Göteborgs kommun men arbetet med detaljplanen har flera gånger skjutits upp. Foto: TT

Isbana kan bli dansbana på Heden

Publicerad

I tio år har skidsko kunnat åkas på Heden. Men det här är sista sportlovet det är möjligt: i mars stängs anläggningen för gott.

Skridskobanan som funnits sedan 2008 ska stängas och sedan rivas. Det beslutade Göteborgs stads idrotts- och föreningsnämnd under tisdagen, något som GT var förs med att berätta.

– Skälen är flera. Det största problemet är att rörbäddskonstruktionen – plaströr med miljöfarlig vätska som ligger i sand – är instabil. Vi har redan haft några incidenter som krävt sanering, säger den tillförordnad avdelningschef på Göteborgs idrotts- och föreningsförvaltning, Gösta Malmryd.

Av miljöskäl krävs därför att den nuvarande anläggningen rivs för att det tillfälliga bygglovet som går ut i går ska kunna förlängas. Det skulle enligt Gösta Malmryd bli orimligt dyrt.

Flyttbar aktivitetspark

På den plats där isbanan är i dag föreslås istället aktivitetspark med dansbana. Tanken är en anläggning som skulle kunna monteras ner och flyttas, eftersom det finns framtida planer på att bebygga delar av Heden. När isbanan rivits och platsen sanerats kan bygget av en eventuell aktivitetspark påbörjas. Något Gösta Malmryd på idrotts- och föreningsförvaltningen tror kan ske redan senare i år, även om finansieringen inte är klar än.

Ett formellt beslut om isbanan tas under nästa kommunfullmäktige. Hedens isbana byggdes 2008 av Gais Bandy med stöd av kommunen. 2011 togs driften över av Göteborgs stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer