Det blir inga bandymatcher på Ruddalen under resten av säsongen. Foto: Privat

Isbanehaveriet: Bandylagen tvingas flytta matcher

Publicerad

Efter ett ammoniakläckage på bandybanan vid Ruddalens idrottscentrum förra året tvingas man nu stänga av en tredjedel av isbanan. Flera bandylag påverkas därför och tvingas nu söka sig till Göteborgs kranskommuner för att spela sina matcher.

För att möta de krav som ställs ur miljösynpunkt har Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg tvingas stänga en del av bandybanan vid Ruddalen. Ända sedan november har man arbetat med felsökning av ammoniakläckan men utan framgång. För att kunna fortsätta saneringsarbetet hålls en tredjedel av banan stängd resten av säsongen.

Påverkar bandylagen

Planen används i sin helhet främst när bandymatcher spelas och nu mitt i säsongen tvingas alltså lagen spela sina hemmamatcher på bortaplan. På Ruddalen huserar bandyföreningen SK Höjden, med ett lag i division 1 samt barn- och ungdomsverksamhet. Arbetet med att ordna nya matchtider står Göteborgs Stad för, ett arbetsmoment man skaffat sig rutin för efter att fotbollsplanerna vid Heden förstördes efter EM i ridsport sommaren 2017.

– Vi arbetar med att säkerställa så att så att lagen kan spela sina matcher, så att inte seriespelet fallerar säger Veronica Johansson, enhetschef idrotts- och föreningsförvaltningen vid Göteborgs Stad.

– Efter händelserna på Heden skaffade vi oss rutiner internt för att snabbt lyckas fördela matchtid när lag inte kan använda sina hemmaplaner. Det som kan påverkas för bandylagen som använder Ruddalen är matchtiderna, som inte blir exakt samma som tidigare och då kommer spelas i andra kommuner, som Ale, Kungälv och Mölndal. Träning kan fortfarande bedrivas på Ruddalen och planerna kommer hålla öppet för allmänheten.

Finns det någon risk för allmänheten som vill dit och åka skridskor?

– Det här handlar ju om att vi måste underlätta arbetet för att ta hand om de ammoniakförorenade jordmassorna. Det är med anledning av miljöskydd vi stänger delarna av planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.