Arkivbild från den muslimska friskolan Römosseskolan i Angered. Foto: SVT

Muslimsk friskola får öppna i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Borås stad har stretat emot. Och processen har varit lång. Nu ger Kammarrätten Föreningen islamiska skolan grönt ljus för att öppna skola i stan.
– Det är klart att vi är besvikna att vi inte fick rätt, säger Malin Carlsson (S) kommunalråd i Borås.

SVT har flera gånger rapporterat om Föreningen islamiska skolans planer att starta en F-9 skola i Borås. Först fick skolan avslag av Skolinspektionen. Skolan överklagade då till Förvaltningsrätten, som beslutade att ansökan skulle omprövas. Och efter det gav Skolinspektionen skolan grönt ljus i ett nytt besked.

Borås stad överklagade i sin tur Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten. Kommunen menar att skolans etablering skulle motverka de satsningar på integration som görs inom kommunen och att segregationen skulle öka. Men kammarrätten går inte kommunen till mötes utan avslår överklagandet.

I domen skriver rätten att ”Vid en helhetsbedömning anser kammarrätten att kommunen i det aktuella fallet inte förmått påvisa att risken för ökad segregation innebär sådana negativa följder på sikt av föreningens etablering att ansökan om huvudmannaskap ska avslås”.

Kan överklagas igen

Men striden om skolan behöver inte vara över. Det finns en möjlighet för Borås stad att ta det hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi har inte hittat att det finns någon riktig praxis på det. Det skulle ju kunna vara intressant att få upp det till högsta instans, säger Lena Axelsson, kammarrättsråd i Kammarrätten Stockholm.

Och Borås stad kommer att försöka överklaga domen. Det menar Malin Carlsson (S).

– Våra jurister kommer att titta på ärendet innan vi lägger fram det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer