Abdirizak Waberi, rektor för Rösmosseskolan i Angered, som vill starta en muslimsk friskola i Borås. Foto: TT

Rektor: ”Vi känner oss utpekade”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn för Römosseskolan är på tisdagen glad över beskedet att de får starta en muslimsk friskola i Borås. Samtidigt är han besviken på kommunens inställning.

Föreningen islamiska skolan fick på tisdagsförmiddagen grönt ljus från kammarrätten för att starta en muslimsk friskola i Borås.

– Det känns väldigt bra. Jag hoppas att kommunen inte överklagar igen för nu har två instanser visat att vi har rätt. Och jag hoppas de inte överklagar för överklagandets skull, säger Abdirizak Waberi.

Skolinspektionen ändrade sig

Friskolan fick först avslag på sin ansökan om att få öppna en muslimsk friskola av Skolinspektionen. Men skolan överklagade till förvaltningsrätten som krävde att bedömningen skulle göras om. Efter det gav Skolinspektionen skolan grönt ljus i ett nytt besked. Men Borås stad överklagade till kammarrätten. På tisdagen kom beskedet att kammarrätten avslår överklagandet.

Argumenten från Borås kommun har varit att en muslimsk skola skulle påverka arbetet med integration negativt.

– Jag anser att kommunen gör detta av ideologiska skäl och de har helt fel, säger Abdirizak Waberi.

Tid för att be

Föreningen islamiska skolan driver redan Römosseskolan i Angered. De beskriver på sin hemsida att en muslimsk skola handlar om att eleverna skall få tid till att be, få halal-slaktat kött, att arabiska finns som extra språk och att man har islamundervisning.

– Men framförallt handlar det om att eleverna skall känna sig stolta över att vara muslimer och att de vill medverka i samhället, säger Abdirizak Waberi.

Synen på islam

Enligt Abdirizak Waberi finns inga bevis på att hans elever skulle vara mer segregerade i samhället än andra elever och att det handlar om synen på islam.

– Vi känner oss utpekade. Vi känner att varje steg vi tar ifrågasätts. Som att muslimer kan inte vara muslimer om man inte assimilerar sig i samhället. Som att en bra muslim är en muslim som avsäger sig islam, säger Abdirizak Waberi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.