USB-stickorna hittades nära Kanalhuset i Göteborg där Sveriges Television och Sveriges Radio huserar. Foto: SVT / Wikimedia commons

USB-minnen med skadlig kod hittade bland teknikföretag

Publicerad

Sju stycken USB-minnen preparerade med skadlig kod hittades strax efter lunch på Lindholmen i Göteborg. Dessa var placerade mellan färjeläget och fångbron över hamnbassängen.

En varning har gått ut till företag vid Lindholmen Science Park i Göteborg om att minst sju USB-minnen ska ha hittats. USB-minnena innehåller skadlig programvara av avancerat slag och söker upp dokument av office-format vid uppkoppling till dator.

Lindholmen Science Park är ett nav i Göteborg för flera teknikföretag, som Ericsson och Volvo. Området ligger också i närheten av SVT Göteborgs lokaler. Enligt ansvariga för SVT:s infosäkerhet ser man det dock inte som en attack specifikt riktad mot SVT.

– Vad vi vet har inte koden spridits i SVT:s nätverk, säger Johan Ribberheim, ansvarig för SVT:s infosäkerhet.

En varning har dock gått ut till medarbetare vid SVT Göteborg om att vara aktsamma när det gäller okända USB-minnen.

– SVT utsätts dagligen för attacker med skadlig kod genom länkar i mail. Sådana här försök med USB-minnen har förekommit, men är ovanliga, säger Johan Ribberheim.

Varnade företagen i området

Enligt Patrik Lindberg, som är säkerhetschef hos områdets huvudsakliga fastighetsägare Älvstranden Utveckling AB ska det ha varit personal vid företaget CEVT, som är ett teknikutvecklingsföretag för bilindustrin, som först ska ha anträffat USB-minnena vid lunchtid under onsdagen.

– Eftersom vi är en sammanhållande länk på Lindholmen kände vi att det var viktigt att skicka ut informationen snabbt till företagen här, säger Patrik Lindberg.

Ännu ingen misstänkt

Händelsen har polisanmälts och enligt polisen så arbetar man nu utifrån att USB-minnen har varit medvetet utplacerade för att någon ska plocka upp dem och sätta in dem i en dator.

– Nyfikenheten har väl gjort att en del stoppat in dessa i datorer vilket har gjort att man hamnat klorna på de som ligger bakom, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

I nuläget finns ingen misstänkt. Närmast kommer all information kring USB-minnena att skickas över till en utredare hos polisen.

– Vad exakt man kommer göra kan jag inte svara på i nuläget eftersom jag inte vet vad de innehåller, säger Christer Fuxborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer