14-årige Jimmy rymde från sitt korttidsboende och hittades naken på andra sidan om E45. Hans föräldrar har riktat skarp kritik mot barnverksamheten som nu IVO förbjuder. Foto: SVT

Barn rymde från korttidsboenden: IVO förbjuder barnverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Funktionshindrade barn som rymde från korttidsboende i Trollhättan tog sig ut till motorvägen och riskerade att bli överkörda, något SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

Nu har Ivo beslutat att förbjuda barnverksamheten på boendena.

Inspektionen för vård och omsorg sätter alltså ner foten och förbjuder helt sonika all barnverksamhet vid de två korttidsboendena, där föräldrar till funktionshindrade barn kunnat få avlösning. 

I beslutet skriver Ivo att omsorgsnämnden brustit i omvårdnaden av barn, eftersom ”barn vid upprepade tillfällen har lämnats utan tillsyn och tagit sig ut från verksamhetens lokaler.”

Livsfarliga rymningar

Vid ett par tillfällen tog sig barn till en motorväg som ligger i närheten. Ivo ser det som en mycket allvarlig brist, som har resulterat i direkt fara för barnens liv, hälsa och säkerhet.

Ett av barnen var 14-årige Jimmy som rymde från sitt korttidsboende och hittades naken på andra sidan om E45, vilket SVT Nyheter Väst berättade om i höstas.

– Det ska inte kunna hända, sa hans mamman Åsa Elmgren till SVT då.

Under hösten skickades två lex Sarah-anmälningar till Ivo.

Ivo är starkt kritisk mot kommunen, och skriver att det är ”anmärkningsvärt att bristen inträffat flera gånger och med olika barn, eftersom det varit känt för nämnden...” och att man finner det ”än mer anmärkningsvärt att ett barn på nytt lämnats utan tillsyn så att det tagit sig ut från verksamhetens lokaler.”

Saknas staket

Eftersom verksamheterna ligger i nära anslutning till en motorväg är det extra viktigt att tillsynen fungerar. Ivo skriver att det är helt avgörande för barnens säkerhet. Dessutom saknas staket  runt husen. Ett sådan ska visserligen ha beställts, men efter ett halvår fortfarande inte ha satts upp.

Sammantaget anser Ivo att missförhållandena är så allvarliga att barn fortsättningsvis inte får bo där.

14-årige Jimmy rymde från sitt korttidsboende och hittades naken på andra sidan om E45. Hör hans föräldrar berätta i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Elmgren fick ett samtal från sonens korttidsboende sent en kväll i september: ”Jimmy är borta”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer