Hör vad politikern Jonas Andersson (L) säger om avgiften. Foto: SVT

Efter kritik: Politiker överväger att ta bort akutavgift för gravida

Publicerad

Trots att det gått snart ett år sedan Sahlgrenska införde akutavgiften för gravida på Östra sjukhuset i Göteborg, så hade det inte nått politikerna förrän alldeles nyligen.

Det var först när Spädbarnsfonden ifrågasatte den införda avgiften som sjukvårdspolitikern Jonas Andersson (L) blev uppmärksammad på att den fanns. Den hade Östra sjukhuset i Göteborg infört i samband med att den nya akutmottagningen öppnades för gravida och nyförlösta.

– Vi har även fått signaler från våra egna överläkare på mödrahälsovården. De har flaggat för att den här avgiften finns, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

”Hade inte kunskap om detta”

Sedan i maj förra året tar sjukhuset 300 kronor för ett akutbesök för gravida som till exempel är oroliga för minskade fosterrörelser.

– Jag hade inte kunskap om det själv förrän för ungefär tio dagar sedan när det kom upp på hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte.

Är det fel av sjukhuset att införa den här avgiften?

– De har följt handboken för patientavgifter, så de har egentligen gjort rätt och alla andra fel. Men det har blivit en hantering som vi inte önskar och nu försöker vi rätta till det.

Hör i klippet ovan vad politikern Jonas Andersson (L) ska göra med avgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.