I klippet berättar Karl Magnusson vad paret måste offra för att betala Jaguar. Foto: SVT

Karl byggde sin drömbil – döms att betala fem miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Drömbilen har gjort paret Magnussons liv till ett ekonomiskt helvete. De byggde en kopia av en Jaguar C-type från 1951.

Nu har de dömts att betala totalt fem miljoner kronor till biljätten.

– Det har varit en mardröm i tre år, säger Karl Magnusson.

I klippet berättar Karl Magnusson vad paret måste offra för att kunna betala fem miljoner i rättegångskostnader till Jaguar.

Karl Magnusson har lagt nio år av sitt liv på att bygga Jaguar-kopian. Allt för att resultatet skulle bli så likt originalet som möjligt.

Replikor på gamla bilar är en jätteindustri runt om i världen. De finns i hundratusentals och hobbyn delas av entusiaster över hela världen.

Han och hans fru har båda ett förflutet i bilindustrin och därmed kunskap och känningar som slår de flestas.

Ambitionerna var så höga att de vid ett antal tillfällen träffade representanter för Jaguar och där diskuterade ett eventuellt samarbete.

”Jag vet inte vad som händer nu”

Samtal som sedan övergick i ett varningsmejl där Jaguar krävde att bilen skulle förstöras. Kort därefter damp en stämningsansökan om upphovsrättsintrång ner i brevlådan.

I mitten av december kom så domen från Patent- och marknadsdomstolen. Paret Magnusson ansågs skyldiga till upphovsrättsintrång, som Göteborgs-Posten först rapporterade.

Jaguar Land Rover menar att paret Magnusson och deras bolag Creare inte skapade bilkopian för privat bruk, vilket domstolen också slår fast.

Paret ska betala rättegångskostnader till Jaguar Land Rover på närmare fem miljoner kronor. Dessutom måste de förstöra bilen.

– Jag vet inte vad som händer nu, säger Karl Magnusson.

Unik dom

Enligt domen får paret Magnusson inte visa bilen offentligt.

Med hänsyn till detta och till de begränsningar som finns i svensk upphovsrätt väljer SVT Nyheter Väst att bara publicera bilder på bilen som lämnats in som bevisning i målet.

Domen mot paret är unik i Sverige. Den är överklagad och mycket talar för att hovrätten kommer att ta upp fallet i höst.

Hör Jaguars juridska ombud i klippet nedan om varför biltillverkaren stämde familjen Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.