Hot om jakt på fuskande sopslängare rör upp känslor i Kungälv

Publicerad

Kungälvs kommun tröttnade på snåla sopslängare och gick ut i tidningen och hotade med personliga kontroller. Det har väckt starka känslor bland invånarna i staden.
– Jag tycker det är jättelöjligt, säger sopslängaren Kurt Olsson.

En kommunledd jakt på fuskande sopslängare har blivit en stor snackis i Kungälvs kommun.

Kommunen hade noterat att det fanns fuskande privatpersoner som tömde sitt hushållsavfall på återvinningsstationer istället för i sina egna sopkärl. Det för att spara ynka hundralappar på sophämtnings viktkostnad.

Uttalade sig i tidningen

Sektorschefen på samhälle och utveckling i Kungälvs kommun, Anders Holm, gick ut i Kungälvs-posten och berättade att alla de som månad efter månad har en tom soptunna, och som samtidigt besöker ÅVC ofta, skulle få begränsad tillgång till tippen.

– Jag tycker det är jättelöjligt, och jag har ju sett att det är väldigt många som tycker likadant, säger Kurt Olsson en flitig sorterare från Kungälv.

Jan Adielson är och slänger toastolar på tippen i Kungälv den här dagen.

– Fast det är ju inte rätt att de inte gör rätt från början tycker jag, säger Jan Adielson.

– Mig spelar det ingen roll för jag vet att jag inte gör något fel, säger en annan besökare, Birgitt Lund.

”Mycket uppmärksamhet”

Det är ingen tvekan om att många i Kungälv hört talas om kommunens plan. Alla som SVT träffar på återvinningen har en åsikt i frågan.

– Det har fått väldigt mycket uppmärksamhet och det tycker vi är väldigt bra. Det är precis det vi vill, att folk ska veta hur de ska slänga, säger miljöinspektör på Kungälvs kommun Dan Gorga.

Men när vi på SVT Nyheter Väst börjar ställa frågor om kontrollerna backar Dan Gorga. Han menar att de framför allt ville få uppmärksamhet på frågan, inte att kontrollerna egentligen skall genomföras.

– Det är väldigt överdrivet alltihop, säger han.

”Inte insatt”

Dan Gorga menar att den chef på kommunen, Anders Holm, som gått ut i tidningen inte riktigt var så insatt i frågan. Något som Anders Holm själv inte håller med om.

– Någon typ av kontroller skall vi göra. Det står jag fast vid, säger Anders Holm.

– Det är inget jättestort problem. Vi pratar egentligen om en handfull personer som fuskar, säger sektorschef Anders Holm.

SVT rapporterade · Är det rätt att begränsa antal besök till ÅVC för dem som slänger för lite i sin egen tunna?

TACK! För era kommentarer och åsikter, nu stänger vi chatten för den här gången.
16.01
I Kungälv har kommunen tröttnat på snåla sopslängare och vill komma åt de som "fuskar". Vad tycker du? Är det rätt att begränsa antal besök till ÅVC för dem som slänger för lite i sin egen tunna?
16.34
Bättre än att inte göra något!
16.35
Det är bra att göra kontroller, men om man råkar sätta dit dom som egentligen gör rätt är ju inte mycket vunnet. Kommunen får ju också arbeta på den interna kommunikationen - blir det kontroller eller inte? Blir ju lätt oseriöst när enskilda medarbetare står och säger raka motsatsen till chefen. Vad gäller egentligen?
16.35
Handlar om pengar i vanlig ordning för skräpet tas ju om hand i vilket fall.Vill man undvika avgift och slänga själv så är det inget fel i det.
16.35
Helt rätt, sätt ditt dom. sluta fuska och gör rätt! svårare än så är de inte. Tycker de skamligt att vi medborgare ska få stå för ert klanteri..
16.41
Kommunerna i Sverige har höjt taxan för sophämtning, detta är konsekvensen. Med en rödgrön regering har snart ingen råd att betala för sig längre. Alla avgifter höjs i miljöns namn. Vi vanliga arbetare har inte ens råd att ta bilen till arbetet längre. Hur ska vi då ha råd att betala våra fördyrade levnadskostnader, såsom soptömning?
16.45
Sen dom höjt taxan så slänger jag allt i skogen tänker inte betala massa pengar.
16.46
De sorterar och minskar sina sopor. Eller slänger ordentligt oavsett, även om det är på åvc. Vad är problemet?
Hade vart värre om de slängt det i naturen..... det har varit friskt med tips om att minska sina sopor i media det senaste. Uppmuntra att människor sköter det på egen hand!
17.35
Ja det är rätt. Måste få ett stopp på nedskräpning och få folk att kärlsotera. Det är bara att se runt behållarna för skräp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer