Tomas Persson, jaktledare i Velinga jaktlag. Foto: Julia Jonsson / Sveriges radio

Jaktledare självkritisk efter vildsvinsolyckan

Uppdaterad
Publicerad
I lördags skadades en man allvarligt i en vildsvinsattack i Tidaholmstrakten i samband med jakt. Enligt jaktledaren har mannen vaknat upp på sjukhuset.

Det var under eftersöket, det vill säga när jägarna går fram till ett skadat djur för att se om det dött, som vildsvinet gick till attack.

Mannen var först ensam framme hos djuret. Han lyckades döda vildsvinet med ytterligare skott samtidigt som attacken skedde,  innan en kollega i jaktlaget kom fram för att hjälpa till. Då var mannen allvarligt skadad. Innan ambulans kom på plats fick två i jaktlaget hjälpa den svårt skadade jägaren.

– Det kändes ju inte bra, det är inte vad du vill göra när du vill jaga. Alla kändes väldigt betryckta, det här var inte vad vi hade räknat med, att en nästan förlorade livet, säger Tomas Persson, jaktledare i Velinga jaktlag som  P4 Skaraborg var först att prata med.

Har vaknat

Enligt Tomas Persson vaknade mannen upp på sjukhus efter operation under söndagen. På Skaraborgs sjukhus uppger kommunikatör Jan Nyman att mannen fått svåra skador och ligger kvar för vård.

Hos jaktlaget går tankarna i självkritiska banor efter olyckan.

– Vi gick nog fram för snabbt efter att vildsvinet var sårat, vi skulle nog väntat någon timme för då hade vildsvinet nog dött av sig självt, säger han.

I framtiden annorlunda

– I framtiden kommer vi nog samla ihop oss mer i grupp innan vi gör eftersök, och att ingen får ge sig iväg på egen hand. Det gick lite för fort nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer