Jan-Ottos militärorder försenad med 44 år

Publicerad

Ett märkligt brev damp härom veckan ner i göteborgaren Jan-Otto Meijers brevlåda. Innehållet: ett brådskade meddelande från ett regemente som inte längre finns, om en militärövning som avslutades för 44 år sedan.

Jan-Otto Meijer fyller snart 65 år. Den 2:e oktober fick han ett brev från en för honom helt okänd person i Göteborg. En kvinna som gått igenom sin post och då hittat en expressförsändelse från militären. Den har Jan-Ottos namn men en adress som inte stämmer.

Kvinnan skriver att hon är angelägen om att det ska bli rätt, eftersom det står EXPRESS på kuvertet – plus att det är militärt. Det kan ju vara någonting viktigt.

Inställ Er omedelbart

Jan-Otto granskade innehållet i försändelsen, ett brunt kuvert med en avsändare som han har sett förut – Karlskrona Kustartilleriregemente. Det var ju förbandet där han genomförde sin värnplikt med start 1974. Men det finns ju inte längre?

Det gör innehållet än mer mystiskt:

Härmed beordras Ni att omedelbart inställa Er till tjänstgöring vid förbandet
Chefen


”Där har jag ju bott, 1974...”

En inkallelseorder som av allt att döma varit avsedd för Jan-Otto Meijer. Har den hittat rätt, nästan 44 år försent?

– Först trodde jag att någon skämtat med mig, men det känns nästan ännu mer osannolikt, konstaterar Jan-Otto.

– Dels så ser kuvert med avsändare och allt autentiskt ut, det är mitt personnummer på kuvertet, dels så är det det här med adressen ...

Just det – adressen är mycket riktigt fel – det står Såggatan i Majorna i Göteborg. Jan-Otto bor inte där, däremot så HAR han gjort det – 1975.


Ett fullkomligt mysterium

Än märkligare är att kvinnan som tog emot brevet inte heller bor på Såggatan utan i en helt annan del av Göteborg, så hur och varför brevet har dykt upp nu är ett mysterium.

Som Jan-Otto själv konstaterar – vissa frågor kommer vi kanske aldrig att få svar på. Men en del spekulationer har han i alla fall.

I klippet ovan försöker vi oss på en rekonstruktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer