Janne Josefsson berättar att folk tror att han ska granska dem om han så bara handlar mat i affären. Foto: TT

Janne Josefsson lämnar Uppdrag Granskning

Uppdaterad
Publicerad

Janne Josefsson bekräftar att han efter denna säsong kommer att lämna programmet Uppdrag Granskning.

– Jag är så förknippad med programmet att folk tror att jag går runt och granskar dygnet runt, det ska bli lite skönt att komma bort från det, säger han till SVT Nyheter Väst.

Janne Josefsson har varit en del av SVT:s program för granskande journalistik, Uppdrag Granskning, sedan starten 2001. Nu berättar han berättar han i P1:s Söndagsintervjun att det är dags att ge sig ut på nya äventyr.

– Jag ska inte lägga av som journalist, men har fått ett erbjudande av arbetsgivaren om att göra något annat på SVT och det är kul, säger han till SVT Nyheter Väst.

Han är hemlighetsfull kring sitt nya uppdrag men avslöjar att han stannar på samhällsredaktionen på SVT i Göteborg.

När ska du gå i pension då?

– Det dröjer! Jag har svårt att se mig själv sitta och titta ut över horisonten vid havet, även om jag älskar havet, säger han.

LÄS MER: Här ser du Janne Josefsson i högform

Kanske byter arbetsplats

Han berättar också att det finns många andra potentiella arbetsgivare efter SVT, där grundregeln är att man slutar vid 67 års ålder, alltså om två år för programledarprofilen.

– Jag har fått många erbjudanden från andra håll och kommer inte sluta med journalistiken om jag inte blir sjuk.

Programmet Uppdrag Granskning kör vidare utan Janne Josefsson och det är han positiv till.

– Det är granskningarnas Rolls Royce men någon gång måste det ju ta slut för min del. Jag är så förknippad med programmet att folk tror att jag går runt och granskar saker dygnet runt och det gör jag inte, säger han.

Du går ju ganska hårt fram i programmet, finns det något du ångrar?

– Nja, jag har som princip att jag vill kunna se mig själv i spegeln efter ett reportage och det kan jag oftast. En gång gjorde jag en intervju med en rektor i Stockholm där jag kände att jag utnyttjade min maktposition för mycket. Jag ångrar inte själva programmet, för det var bra, men jag gick för långt.

Har du bett om ursäkt?

– Vi har pratat sedan dess ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.