Spela klippet för att se Janne Josefssons möte med ett av gängen i Bergsjön. Foto: SVT/Josefsson

Janne Josefsson möter gängmedlemmar i Bergsjön – följer upp reportage om området

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan gjorde Janne Josefsson ett reportage om Bergsjön som är ett av de så kallade särskilt utsatta områdena i Göteborg. Sedan dess har åtgärderna och integrationsprojekten avlöst varandra. I SVT:s ”Josefsson” följer Janne Josefsson upp det utsatta området.

– Det är mycket vapen, narkotika och stora summor pengar, säger polisen Mikael.

År 1994 skildrade Janne Josefsson en gångtunnel som var som en mur – som skiljde rika och fattiga åt i Bergsjön i Göteborg.

Idag har området ändrat skepnad och familjer med utländsk bakgrund har flyttat in på radhussidan av tunneln. På den andra sidan, bland hyreshusen, har arbetslösheten ökat med över 40 procent sedan 1994.

Josefsson

Kriminella gäng i Bergsjön

Polisen i nordöstra Göteborg är i dag hårt ansatt och i Bergsjön har poliser misshandlats, hotats och jagats iväg av kriminella gäng.

I en skogsdunge bedriver ett gäng knarkhandel och för att hålla koll på polisen använder de drönare.

– Vi skulle få lägga hela vår grupp i Bergsjön och Kortedala på det varje dag och kväll för att få bukt med det.

Spela klippet ovan för att se när Janne Josefsson träffar några av gängmedlemmarna i Bergsjön.

Hela avsnittet av ”Josefsson” finns att se på SVT Play. I reportaget ”Tunneln” följer Janne Josefsson upp ett program från 1994 om det utsatta området Bergsjön i Göteborg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josefsson

Mer i ämnet