Genom att kraftigt överdriva eller hitta på behov ska det västsvenska företaget ha lyckats lura myndigheterna under flera års tid. Upp emot femtio personer misstänks på olika sätt vara inblandade. Foto: Hasse Holmberg/TT

Misstänkt jättehärva med assistansfusk för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Genom att kraftigt överdriva eller hitta på behov ska det västsvenska företaget ha lyckats lura myndigheterna under flera års tid. Upp emot femtio personer misstänks på olika sätt vara inblandade i en assistanshärva som sträcker sig runt om i Västsverige och rör flera olika brukare. 

Det var Försäkringskassans granskning av assistansbehovet för en person i Vänersborg som blev startskottet för en av de största utredningarna om misstänkt assistansfusk som genomförts i Västsverige. När man granskade företaget som bedrev assistans för den här brukaren slog man larm till polisen.

I över ett år har polisen nu bland annat kartlagt transaktioner, resor och journaler för flera olika brukare som assistansföretaget har hand om – och utredningen växer hela tiden.

– Det är en omfattande undersökning. Vi har hört 130 enskilda personer och åtalet kommer vara på runt 10 000 sidor, säger åklagaren Petter Lundgren.

Tiotals miljoner kronor

Misstanken är att personerna som driver företaget i närmare ett decennium ska ha överdrivit eller hittat på assistansbehov för brukare och på så sätt kommit över stora summor från Försäkringskassan. Man misstänker bedrägerier på totalt 30-40 miljoner kronor.

I ett fall misstänker man att närmare 20 miljoner kronor betalats ut felaktigt genom åren för en och samma kvinnliga brukare. Genom att kartlägga brukaren och assistenternas rörelsemönster har man kunnat konstatera att brukaren rest utomlands ensam – trots att hon enligt beslut från Försäkringskassan inte klarar sig utan hjälp.

– Det är slutna grupper det sker i, det är som ett samarbete mellan olika personer, säger Lundgren.

Nekar till brott

De misstänkta har haft olika roller i det misstänkta assistansfusket; det handlar om brukare och assistenter, men de tre som är häktade sen en tid pekas ut som organisatörerna bakom upplägget.

– Brottsligheten är uppdelad på det sättet att brukarna har ett kluster av brottslighet omkring sig med assistenter och huvudpersonerna som organiserat upplägget, säger åklagaren.

De tre personer som är häktade misstänkts för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Samtliga inblandade förnekar brott. Åtal väntas under våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.