Föräldrar och elever i Borås har oroats över nedskärningarna på skolan. Foto: SVT

Jätteprotest i Borås: 240 elever hålls hemma

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hålls 240 av 275 elever som går Asklandaskolan i Fristad hemma. Det är ett sätt att protestera mot de besparingskrav på 1,4 miljoner kronor som Borås stad lagt på skolan.

– Vi gör det här för att vi vill det bästa för våra barn, säger Gabriella Wramdemark, förälder till ett av barnen som går skolan.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om sparkraven i Borås skolor som väckt starka protester. Sju partier kom överens om att skjuta till 21 miljoner kronor till grundskolorna i en tilläggsbudet. Men flera föräldrar och barn är fortfarande upprörda över beslutet och hoppas att det ska bli en ändring.

– Politikerna borde lyssna på oss, mycket av de pengar som utlovades hamnar någon annanstans. Asklanda har minst skolpeng, vi saknar återkopplingen från politikerna, vi får inga svar och då måste vi göra såhär, säger Gabriella Wramdemark.

Sitter utanför skolan

En annan mamma sitter utanför skolan och protesterar. Om det inte blir någon förändring kommer föräldrarna och barnen hålla en demonstration den 29 juni, på 400-årsjubileumet i Borås.

– Vi kommer kämpa med näbbar och klor för att behålla våra resurser, i min dotters klass försvinner en hel person rakt av, tillägger Gabriella Wramdemark.

SVT Nyheter Väst söker Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås stad.

Se tidigare inslag om protesterna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föräldrar och elever i Borås har oroats över nedskärningarna på skolan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer