Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skagerrak kan om några år prydas av hundratals vindkraftverk höga som Eiffeltornet – ett hot mot de rovfåglar som varje år måste korsa havet under flytten norrut. David Armini är en av flera fågelskådare som nu kartlägger hur påverkan kan komma att se ut. Foto: Lisa Johansson

Vindkraftsparker i Bohuslän hotar rovfåglar – nu kartläggs flygvägarna

Uppdaterad
Publicerad

Skagerrak kan om några år prydas av hundratals vindkraftverk höga som Eiffeltornet – ett hot mot de rovfåglar som varje år måste korsa havet under flytten norrut. Därför kartlägger nu fågelskådare hur de flygande djuren rör sig över havet.

– En rovfågel som dör kan ha varit den individ som skulle ha slagit den and som var patient noll för nästa fågelinfluensa, säger fågelskådaren David Armini.

Enorma vindkraftparker om totalt flera hundra verk planeras utanför Bohusläns kust, vilket SVT tidigare har rapporterat om. Går projekten i lås står fågellivet ute till havs potentiellt inför en utmaning – att passera verken på vägen från Skagen i Danmark till destinationer i norr.

– De flyger i spikrak kurs över Skagerrak, men de har inte förståelse för hur vindkraftverkens rotorblad rör sig och har svårt att väja för dem, säger fågelskådaren David Armini.

Kartläggs med laser

Tillsammans med kollegan Olle Edlund bevakar han under våren kustlinjen från Flatholmen utanför Tjörn, på uppdrag av de vindkraftsbolag som driver projekten ute till havs i samarbete med Århus universitet. Fåglarnas exakta kurs slås fast med hjälp av laserteknik.

– Finns det en möjlighet att minimera riskerna så är det väldigt positivt, men det går aldrig att komma ifrån att det blir en påverkan om man bygger ut vindkraft, säger David Armini.

Stor påverkan

Att vindkraftverken utgör ett hot mot fågellivet är känt sedan tidigare och faran är särskilt stor för orädda rovfåglar som riskerar att missbedöma rotorbladens rörelser, enligt Naturvårdsverket. Och en död rovfågel kan få stora konsekvenser även för oss människor, enligt David Armini.

– Rovfåglar slår de svaga och sjuka individerna först. Det blir lite som en gallring. En rovfågel som dör kan ha varit den individ som skulle ha slagit den and som var patient noll för nästa fågelinfluensa, säger han.

Här kan jättevindparkerna byggas utanför Bohuskusten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Den här artikeln har uppdaterats och vi har lagt till en källhänvisning till Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.